Ministerstvo vnútornej bezpečnosti USA žiada Pentagón o financie na múr

    0
    Na archívnej snímke z 10. septembra 2019 je výstavba múru na americko-mexických hraniciach pozdĺž rieky Colorado v Yume, americký štát Arizona. (Autor: TASR)

    Informovala o tom vo štvrtok agentúra AP s odvolaním sa na anonymné zdroje z Pentagónu. Tie novinárom povedali, že takáto žiadosť prišla v stredu a ministerstvo obrany bude mať teraz dva týždne na jej posúdenie. Odhady o výdavkoch na zvažovanú stavbu neposkytli.

    K podaniu žiadosti dochádza v čase ostrých názorových sporov v súvislosti s hraničným múrom, ktoré panujú medzi americkým prezidentom Donaldom Trumpom a členmi Kongresu – odmietajúcim, aby sa stavby múru financovali z výdavkov na obranu, približuje AP.  

    Výstavbu múru na americko-mexických štátnych hraniciach sľuboval Trump ešte počas svojej kampane pred prezidentskými voľbami 2016. Tvrdil vtedy tiež, že stavbu múra zafinancuje Mexiko, avšak nič také sa nestalo.

    Peniaze na múr sa namiesto toho presmerovali z projektov na vojenské stavby či na boj s drogami, čo sa stalo permanentných zdrojom každoročných konfliktov ohľadom rozpočtu medzi demokratickými kongresmanmi a Trumpom.

     

    - Reklama -