Ako rozhodne súdna rada? Gál chce pozastaviť funkcie Maruniakovej a Cvikovej

    0
    Gábor Gál (Autor: TASR)

    Gál podal svoj návrh po prejdení legislatívnych zmien, ktoré ho oprávňujú, aby takýto návrh podal aj bez toho, aby bolo sudkyniam vznesené obvinenie v trestnom konaní.

    Zuzana Maruniaková je sudkyňa Okresného súdu Bratislava V, o ktorej si mal Marian K. písať s bývalou štátnou tajomníčkou ministra spravodlivosti Monikou Jankovskou cez šifrovanú aplikáciu Threema. Z ich komunikácie vyplynulo, že bola Maruniaková Jankovskou ovplyvňovaná, aby rozhodla v prospech Mariana K. v jeho spore s TV Markíza o jednu zo štyroch zmeniek.

    Tie mal podľa Úradu špeciálnej prokuratúry Marian K. spolu s bývalým riaditeľom televízie Pavlom R. sfalšovať, za čo sú súdení na Špecializovanom trestnom súde v Pezinku. Denisa Cviková je sudkyňa, ktorá mala Maruniakovej pomáhať v rozhodovaní napriek tomu, že nešlo o jej prípad.

    Podľa hovorkyne Kancelária Súdnej rady SR Veroniky Müller pozvala predsedníčka Súdnej rady SR Lenka Praženková obe sudkyne na zasadnutie, aby sa k návrhu ministra vyjadrili. “Či sa sudkyne na zasadnutí Súdnej rady zúčastnia, je na ich rozhodnutí a uvážení,” uzavrela Müller.

     

    - Reklama -