Nepôjdu do práce a do škôl. Čína predĺžila novoročné voľno

    0
    Nový vírus v Číne sa vymyká spod kontroly. (Autor: ČTK)

    V úsilí zabrániť ďalšiemu šíreniu smrteľnej nákazy zostali zatvorené aj viaceré veľké podniky, alebo ich zamestnanci dostali nariadenie pracovať z domu.

    Epicentrum nákazy, mesto Wu-chan, navštívil čínsky premiér Li Kche-čchiang. Stal sa tak prvým vysokopostaveným štátnym predstaviteľom, ktorý od vypuknutia epidémie prišiel do tohto stredočínskeho mesta.

    Premiér oblečený v modrom ochrannom odeve a maske kontroloval snahy o zamedzenie ďalšieho šírenia vírusu a rozprával sa aj s pacientmi a zdravotníkmi, uviedla vláda.

    Počas osláv čínskeho nového roku, ktoré sa začali minulú sobotu, zvyčajne milióny obyvateľov cestujú do svojich rodných miest – pre obavy zo šírenia vírusu však mnohí museli svoje plány zrušiť.

     Doterajšia bilancia ľudí nakazených novým koronavírusom v Číne predstavuje 2744 prípadov – ide o 30-percentný nárast. Približne polovica z nich sa objavila v provincii Chu-pej, ktorého hlavným mestom je práve Wu-chan.

    Nový koronavírus 2019-nCoV, podobný pôvodcovi ochorenia SARS, spôsobuje zápal pľúc a prenáša sa z človeka na človeka. Jeho inkubačná doba je v priemere desať dní; najkratšia registrovaná doba bola len jeden deň a najdlhšia 14 dní.

     

    - Reklama -