Nebezpečná kozmetika. Na tieto výrobky si dajte pozor

    0
    Ilustračná snímka (Autor: unsplash.com)

    Pre zdravie nebezpečným výrobkom je podľa zistení kontrolných orgánov farba na vlasy Black Henna (Henna hair colour) značky Royal. Výrobok obsahuje látku p-phenylenediamine vo zvýšenej koncentrácii. Rovnako výrobok na bielenie pokožky Skin Beautifying Milk značky Clear Essence, ktorý obsahuje látku hydroquinone.

    Kontrolóri tiež upozornili na detské mlieko na opaľovanie Nubian Kids 50 v spreji, ktoré pri kontrole nepreukázalo deklarovanú ochranu.

    Hygienici upozorňujú aj na henna výrobok Henna Emergency Cone Henna, ktorý neobsahuje povinné údaje, rovnako tak na farbu na tetovanie Golden yellow značky Intenze – dôvodom výstrahy je prítomnosť látok o-toluidine 3,3-dichlorbenzidine a bárium.

    Nebezpečná je aj farba na tetovanie Light green rovnakej značky, aj v tomto prípade sa vo výrobku nachádzajú o-toluidine a 3,3-dichlorbenzidine, tiež farba na tetovanie Esert sand medium značky Intenze, ktorá obsahuje o-anisidine, kadmium a bárium.

    Zdravotné problémy môže vyvolať aj farba na tetovanie Permablend značky Tina Davies (typ výrobku: 2 Blonde), v ktorej objavili o-anisidine, 4-methyl-m-phenylenediamine, o-toluidine a polycyklické aromatické uhľovodíky.

    Polycyklické aromatické uhľovodíky vrátane látky naphtalen obsahuje aj farba na tetovanie Matte Black značky Solid Ink. V ďalšej farbe na tetovanie Micropigment značky Lushcolor bolo zistené prekročenie povoleného množstva arzénu, zinku a niklu.

    Viac informácií je na webovej stránke ÚVZ SR.

    - Reklama -