Vo Francúzsku sa konala 65. sobota protestov “žltých viest”

    0
    Protest žltých viest, Paríž. (Autor: TASR)

    Ako na svojom webe informoval denník Le Figaro, niekoľko desiatok demonštrantov sa napriek stále platnému zákazu zhromaždilo pred sídlom Štátnej rady, odkiaľ chceli ísť smerom na triedu    Champs-Élysées a k sídlu hlavy štátu, kde parížska prefektúra tiež zakázala konanie zhromaždení tzv. žltých viest. Denník spresnil, že tieto osoby nemali na sebe pre hnutie typické žlté bezpečnostné vesty a nemali ani žiadne plagáty či transparenty.

    Polícia však ich konanie vyhodnotila ako porušenie zákazu zhromažďovania vydaného prefektúrou a niekoľkých demonštrantov pokutovala. Medzi nimi bol aj Éric Drouet – jeden z lídrov tzv. žltých viest. Drouet postup polície odsúdil. Pred novinármi vyhlásil, že pokutu dostal, keď si policajt vyžiadal jeho doklady, zatiaľ čo on si prezeral vystavený lístok s “menu reštaurácie”. “Nemôžeme slobodne demonštrovať, a pritom je to ústavné právo,” kritizoval Drouet, ktorý pred časom utlmil svoju účasť v protivládnom hnutí.    

    Hnutie žltých viest sa sformovalo v novembri roku 2018, pôvodne ako protesty proti plánovanému zdražovaniu pohonných hmôt. Účasť na demonštráciách sa vtedy odhadovala až na 300.000 ľudí.

    Francúzsko od začiatku decembra zažíva štrajky a protesty proti vládnemu návrhu dôchodkovej reformy. Štrajk sa prejavuje najviac vo verejnej doprave, ale aj v ďalších sektoroch vrátane justície, školstva či zdravotníctva.

    Reformou terajšieho dôchodkového systému chce vláda prezidenta Emmanuela Macrona zjednotiť komplikovaný a podľa nej aj nespravodlivý systém so 42 rôznymi úpravami. Plánuje tiež znížiť miliardový deficit dôchodkových fondov a stabilizovať dôchodkový systém vzhľadom na demografický vývoj.

    V januári bol návrh reformy predložený vláde. Očakáva sa, že parlament začne diskusiu o ňom 17. februára.

     

    - Reklama -