Kosovský premiér Kurti chce zaviesť povinnú vojenskú službu

    0
    Novozvolený kosovský premiér Albin Kurti (Autor: TASR)

    Kurti sa poďakoval členom KSF za “službu krajine a vlastenectvo”, informuje internetový spravodajský portál Balkan Insight. “Na vašich pleciach spočíva ťažká úloha ochraňovať krajinu. Zavedieme povinnú vojenskú službu, pretože skúsenosti a zručnosti získané v armáde sú potrebné aj v mierových časoch,” vyhlásil.

    Vojenskí experti však možnosť realizácie tohto opatrenia spochybňujú. Väčšina západných štátov odvody zrušila ako anachronizmus v profesionálnej armáde.

    Bezpečnostný analytik Besa Ramaj pre Balkan Insight uviedol, že vláda musí zvážiť niekoľko aspektov, počnúc nákladmi, ktoré nesmú negatívne ovplyvniť životnú úroveň obyvateľstva, ako aj to, či je zavedenie povinnej vojenskej služby v súlade so súčasnými trendmi v západných krajinách.

    Ramaj tvrdí, že súčasná bezpečnostná stratégia Kosova vychádza z konceptu americkej Národnej gardy, ktorá je “súčasťou rezervného vojska a zahŕňa civilných dobrovoľníkov na čiastočný úväzok, čo prináša efektivitu i pripravenosť v prípade mimoriadneho stavu”.

    Zavedenie povinnej vojenskej služby zvažujú aj iné západobalkánske krajiny ako Srbsko či Chorvátsko, ale vzhľadom na vysoké náklady sa k tomu ešte neodhodlali.

     

    - Reklama -