Rodina Kuciakovcov a Kušnírová vidia nádej v Európskej prokuratúre

    0
    Senát ŠTS v Pezinku otvoril hlavné pojednávanie v kauze vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej. Na snímke zľava Zlatica Kušnírová a rodičia zavraždeného novinára Jána Kuciaka. (Autor: TASR)

    Na podujatí s názvom Nesmrteľná pravda (Immortal Truth), ktoré zorganizovala slovenská europoslankyňa Lucia Ďuriš Nicholsonová (SaS) v spolupráci s maltským poslancom Davidom Casom, vystúpili aj Jozef Kuciak a Zlatica Kušnírová.

    Otec zavraždeného novinára pripomenul, že za smrťou jeho syna a jeho snúbenice sú “špinavé peniaze”. Vyjadril nádej, že zistenia jeho syna sa budú naďalej vyšetrovať a že samotnému vyšetrovaniu pomôže aj novozriadená Európska prokuratúra (EPPO).

    Zlatica Kušnírová prítomným pripomenula, že novinári ako ochrancovia demokracie často riskujú svoj život, ale ich nikto nechráni. A dodala, že keď Ján Kuciak žiadal ochranu, slovenská polícia bola nečinná.

    “Po tom, čo sme videli, v akom stave je naše súdnictvo a prokuratúra, teraz už aspoň vieme, že vyšetrovanie nezlyhá, istou nádejou je zriadenie Európskej prokuratúry,” uviedol Jozef Kuciak v sprievode svojej manželky v rozhovore pre médiá. Vyjadril nádej, že EPPO naozaj dozrie aj na tento súdny proces zo Slovenska, a priznal, že snáď nájde potrebný pokoj a hlavne istotu, že prípad dvojnásobnej vraždy bude vyšetrený a že tí, čo majú byť potrestaní, potrestaní aj budú.

    Zlatica Kušnírová priznala, že od prvej chvíle, keď sa dozvedela, čo sa stalo jej dcére, ešte keď nevedela, ako sa za ňu a rodičov Jána Kuciaka postavia ľudia a médiá, chcela ísť čo aj peši do Bruselu a hľadať pravdu. Poďakovala poslankyni Nicholsonovej, že jej vyšla v ústrety hneď po ich prvom stretnutí.

    Na podujatí Nesmrteľná pravda vystúpili aj podpredsedníčka Európskej komisie (EK) pre hodnoty a transparentnosť Věra Jourová a podpredsedníčka EP Mairead McGuinnessová. Kušnírová vyjadrila nádej, že obe političky ako ženy a matky dobre chápu pocity rodičov, ktorým boli zavraždené deti.

    Rodina Kuciakovcov a Zlatica Kušnírová zároveň netaja obavy, že proces s obvinenými z vraždy ich detí môže skončiť na Najvyššom súde SR, lebo majú k dispozícii štatistiky, podľa ktorých Marek Para, obhajca Mariána K., väčšinu súdnych sporov vyhral práve na Najvyššom súde. Aj preto naznačili, že sú radi, že mali možnosť vystúpiť v Európskom parlamente a tlmočiť svoj odkaz, že Európska prokuratúra dozrie aj na tento prípad.

     

    - Reklama -