Treba rátať s vlnou migrantov, reagoval Orbán na správy z Turecka

    0
    Viktor Orbán (Autor: TASR)

    V rozhovore pre verejnoprávny rozhlas Kossuth Rádió Orbán zdôraznil, že “treba chrániť maďarské hranice a Maďarov”. Podľa jeho vyjadrenia v prípade príchodu akejkoľvek migračnej vlny sú maďarské orgány pohraničnej stráže schopné ochrániť hranice.

    Premiér dodal, že v tejto otázke už začali organizovať schôdzku predsedov vlád krajín Vyšehradskej štvorky (V4) s tureckým prezidentom Recepom Tayyipom Erdoganom, ktorá sa bude konať ešte pred summitom Európskej únie, ktorá bude koncom marca.

    Turecko už viac nebude brániť utečencom zo Sýrie v ich snahe dostať sa do Európy, vyhlásil podľa agentúry Reuters vo štvrtok jeden z vysokopostavených tureckých predstaviteľov.

    Ako uviedol zdroj, tamojšia polícia, pobrežná stráž a príslušníci pohraničných bezpečnostných zložiek dostali rozkaz, aby utečencom nebránili pri prekračovaní pozemných hraníc a nezastavili ich ani počas plavby cez more.

    Reakcia Turecka súvisí s očakávaným príchodom utečencov z provincie Idlib na severozápade Sýrie, kde prišlo od začiatku decembra minulého roka o život viac ako 300 civilistov a takmer milión obyvateľov bol vysídlený.

     

    - Reklama -