Bezpečnostná rada OSN bude riešiť vyhrotený konflikt v Sýrii

    0
    Na archívnej snímke z júla 2019 Sýrčan nesie na rukách zranené dievčatko po leteckých útokoch sýrskych vládnych síl v meste Ariha, v sýrskej privincii Idlib. (Autor: TASR)

    Belgický veľvyslanec pri OSN Marc Pecsteen de Buytswerve oznámil, že zasadnutie BR OSN sa má začať približne o 22.00 SEČ. Belgicko tento mesiac rade predsedá.

    Britský veľvyslanec pri OSN Jonathan Allen na Twitteri napísal, že o zasadnutie požiadali Británia, Belgicko, Dominikánska republika, Estónsko, Francúzsko, Nemecko a USA.

    Sýrske vládne sily, ktoré podporuje ruské vojenské letectvo, v priebehu posledných dní dobyli množstvo obcí v regióne okolo mesta Idlib a aj na juhu tejto provincie, ktorá je poslednou významnou baštou povstalcov.

    Napriek dohodnutému prímeriu pokračovali sýrske sily v útokoch aj počas posledných týždňov, pričom prevzali kontrolu nad väčšími územiami.

    Severoatlantická aliancia (NATO) vyzvala v piatok Rusko a sýrsky režim prezidenta Bašára Asada na ukončenie náletov v provincii Idlib po tom, ako v ich dôsledku vo štvrtok zahynulo 33 tureckých vojakov.

    Turecko v piatok reagovalo bombardovaním, pri ktorom v Idlibe údajne zahynulo 16 príslušníkov Sýrskej arabskej armády.

    - Reklama -