Brusel chce Britov „naučiť“, aké dôsledky má odchod z Únie. Čas do brexitu sa kráti a napätie v rokovaniach rastie

    0
    Ilustračná foto. (Autor: pixabay.com)
    Michel Bernier tvrdí, že nechce v žiadnom prípade vydierať Veľkú Britániu alebo sa, nebodaj, vyhrážať iným štátom, ktoré by chceli nasledovať vzor Londýna. Hlavný vyjednávač Bruselu v rokovaniach o brexite vraj považuje za svoju povinnosť „poučiť“ Britov, aká je skutočná cena odchodu z európskeho „klubu“. 
     
    Ako v mnohých prípadoch aj v tomto ide o peniaze. „Sú tu extrémne vážne dôsledky odchodu z jednotného trhu a tie neboli britskému národu vysvetlené. Máme v záujme poučiť ľudí, čo to znamená opustiť jednotný trh,“ povedal Bernier. 
     
    Británia sa však ani v tomto prípade nenechala zahnať do kúta a hlavný brexitový vyjednávač Londýna David Davis obvinil v reakcii Brusel, že je „vystrašený“ a nechce hovoriť o budúcnosti. 
     
    Nedávna výmena názorov medzi šéfmi vyjednávacích tímov pri rokovaniach o brexite sa spustila po týždňových rozhovoroch v Bruseli. Tie sú stále viac napäté s blížiacim sa dátumom definitívneho oddelenia od Únie. Podľa článku 50 Lisabonskej zmluvy, ktorý upravuje odchod členského štátu z EÚ, by mala Veľká Británia nadobro opustiť EÚ v marci 2019. 
     
    - Reklama -