Trump nazval KĽDR naničhodným štátom a hrozbou i hanbou pre Čínu

    0
    Donald Trump (Autor: TASR/AP)

    “Severná Kórea je naničhodný štát, ktorý sa stal veľkou hrozbou a hanbou pre Čínu, ktorá sa snaží pomáhať (pri riešení situácie), ale len s veľmi malým úspechom,” napísal Trump v sérii svojich dnešných tweetov. Dodal, že Južná Kórea teraz prichádza na to, čo jej on sám už vravel, a síce, že ustupovanie Severu nebude fungovať. KĽDR totiž podľa jeho slov “rozumie iba jedinej veci!”. Týmito slovami Trump zrejme narážal na zvýšenie medzinárodného tlaku voči tejto izolovanej krajine.

    Aj Francúzsko, Rusko a ďalšie krajiny odsúdili najnovšiu a doposiaľ najmohutnejšiu jadrovú skúšku, ktorú dnes uskutočnila Kórejská ľudovodemokratická republika (KĽDR).

    Francúzsky prezident Emmanuel Macron skúšku v písomnom vyhlásení rozhodne odsúdil a vyzval členov Bezpečnostnej rady OSN, aby na toto najnovšie porušenie medzinárodného práva zo strany KĽDR rýchlo reagovali. Na “jednotnú a jasnú reakciu” vyzval podľa agentúry AP francúzsky prezident aj Európsku úniu a dodal, že “medzinárodné spoločenstvo” musí k tejto najnovšej provokácii pristupovať s “maximálnou neoblomnosťou”. 

    Jadrovú skúšku odsúdila aj šéfka zahraničnej politiky EÚ Federica Mogheriniová, podľa ktorej test predstavoval obrovskú provokáciu a tiež “vážnu hrozbu pre regionálnu aj medzinárodnú bezpečnosť”. “Odkaz Európskej únie je jasný: KĽDR musí upustiť od svojich programov – jadrového, zbraní hromadného ničenia aj balistických rakiet -, a to úplným, overiteľným a nezvrátiteľným spôsobom a musí tiež okamžite zastaviť všetky (s nimi) súvisiace činnosti,” uviedla podľa agentúry DPA Mogheriniová. 

    Severnú Kóreu ďalej vyzvala, aby pristúpila k “dialógu” s cieľom dosiahnuť odstránenie jadrových zbraní z Kórejského polostrova. Dodala, že ministri zahraničných vecí členských krajín EÚ sa touto otázkou budú zaoberať už na budúcotýždňovom stretnutí v estónskej metropole Tallinn. 

    Jadrovú skúšku KĽDR odsúdila aj Moskva. Ruské ministerstvo zahraničných vecí vo svojom vyhlásení uviedlo, že skúška si vyžaduje “čo najdôraznejšie odsúdenie” a vyzvalo na začatie okamžitého dialógu a rokovaní s KĽDR, pričom potvrdilo svoju pripravenosť na účasti na nich. Podľa Moskvy je toto jediný spôsob, ako vyriešiť problémy Kórejského polostrova vrátane toho jadrového.

    Juhokórejský prezident Mun Če-in uviedol, že jadrová skúška si vyžaduje čo najdôraznejšiu odpoveď vrátane nových sankcií zo strany Bezpečnostnej rady OSN, ktorá prispeje k “úplnej izolácii” KĽDR. 

    Tajomník japonskej vlády Jošihide Suga zase povedal, že sankcie voči KĽDR by mali zahŕňať opatrenia obmedzujúce obchod s ropnými produktmi. Generálny riaditeľ Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE) Jukija Amano jadrovú skúšku podľa stanice BBC označil za úplné nerešpektovanie medzinárodného spoločenstva a tiež “mimoriadne poľutovaniahodný čin”.

    KĽDR uskutočnila dnes úspešnú skúšku vodíkovej bomby. Podľa severokórejskej štátnej televízie bude môcť byť otestované zariadenie použité ako hlavica novej interkontinentálnej balistickej rakety. V dôsledku v poradí šiestej jadrovej skúšky Severnej Kórey došlo v oblasti Punggje-ri približne o 12.20 h miestneho času (05.20 SELČ) k zemetraseniu s magnitúdou 5,7, ktoré bolo asi desaťkrát silnejšie, ako pri predchádzajúcom teste.

    - Reklama -