Bugár nahráva Ficovi: Som si istý, že sa máme vydať po tej ceste, ktorá Slovensko dovedie do jadra Európy

    0
    Béla Bugár (Autor: TASR)

    “Našou povinnosťou je vybrať sa po tej ceste, ktorá občanom zabezpečí lepší život. Som si istý, že sa máme vydať po tej ceste, ktorá Slovenskú republiku dovedie do jadra Európy. Prežitie malých štátov v geopoliticky komplikovanom regióne, navyše v turbulentných časoch, ktoré Európu zrejme čakajú, bude závisieť od ich spojenectiev,” vyhlásil pre TASR Bugár.

    Nesúhlasí s podozrievavým a nepriateľským postojom k EÚ, ktorý podľa jeho slov vidno u politických predstaviteľov niektorých susedných štátov, ale aj na domácej politickej scéne. “Je prejavom nerozumu, geopolitickej krátkozrakosti a nepochopenia hrozieb, ktorým Európa, a zvlášť región strednej Európy a Slovensko, čelia. Pre Slovensko by bol takýto postoj prvým krokom k jej existenčnému ohrozeniu,” poznamenal.

    Zaspomínal si aj na proces vytvárania slovenskej ústavy v roku 1992. “Bol poznačený aroganciou najsilnejšej vládnej strany na čele s Vladimírom Mečiarom. Delenie štátu a vznik ústavy vnímam ako historické udalosti, ktoré sprevádzali veľké emócie a napätie na politickej scéne. O rozdelení bývalého Československa sa rozhodlo zhora bez všeľudového hlasovania, spoločenskú zmluvu sme tvorili za neúctivo krátky čas,” uviedol pre TASR Bugár.

    Nepochybuje, že predstavitelia vtedajšej vládnej koalície mali snahu vytvoriť čo najlepšiu ústavu. “Ale rozdiel medzi vládnym návrhom a našimi predstavami sme jednoducho nemohli akceptovať,” povedal Bugár. Predstavitelia maďarskej koalície boli podľa jeho slov sklamaní z toho, ako poňali niektorí tvorcovia základného zákona štátu oblasť menšinových práv. Poslanci maďarskej koalície mali problém s preambulou ústavy, ktorá sa začína formuláciou “My národ slovenský”. Chceli občiansky princíp.

    “Vo svojom vystúpení v parlamente som povedal, že rozumiem snahe o národnú emancipáciu, ale Slovensko a občania by si zaslúžili lepšiu ústavu. Maďarská koalícia vypracovala a podala 33 pozmeňujúcich návrhov a všetky boli odmietnuté. V otázkach, ktoré sa týkali postavenia príslušníkov národnostných menšín, sme nemali podporu,” zaspomínal Bugár.

    - Reklama -