Asociačná dohoda medzi EÚ a Ukrajinou nadobudla účinnosť. Náš návrat do európskej rodiny nezastavili skeptici ani kroky Ruska, vyhlásil Porošenko

    0
    Ukrajinský prezident Petro Porošenko (Autor: SITA)

    Asociačnú dohodu odmietol v novembri 2013 prekvapujúco podpísať prezident Viktor Janukovyč, čo vyvolalo krvavo potlačené protesty na tzv. Majdane v Kyjeve a viedlo k zosadeniu hlavy štátu vo februári 2014.

    Janukovyč následne utiekol do Ruska a na východnej Ukrajine sa zaktivizovali proruskí separatisti. Rusko ich začalo podporovať a v marci 2014 anektovalo polostrov Krym, kde je umiestnená ruská Čiernomorská flotila.

    K nadobudnutiu účinnosti asociačnej dohody vydal dnes vyhlásenie aj predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker, ktorý v ňom vyjadril svoju “neotrasiteľnú podporu nezávislosti, zvrchovanosti a územnej celistvosti Ukrajiny”.

    “Moja vďaka patrí tým, ktorí boli na Majdane, a tým, ktorí tvrdo pracujú na reformách,” uviedol Juncker.

    Dohoda o zóne voľného obchodu je účinná už od 1. januára 2016. Porošenko v tejto súvislosti informoval, že v prvých šiestich mesiacoch tohto roka sa obchodná výmena s krajinami EÚ zvýšila o 22 percent. S EÚ sa teraz uskutočňuje 40 percent zahraničného obchodu, stále je to však o 20 percent menej ako v roku 2013.

    Asociačná dohoda EÚ s Ukrajinou platí, rezort diplomacie to víta

    Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVaEZ) SR víta dnešné nadobudnutie účinnosti asociačnej dohody medzi Európskou úniou a Ukrajinou, vrátane prehĺbenej a komplexnej dohody o zóne voľného obchodu (DCFTA). 

    “Táto dohoda garantuje novú kvalitu vzájomných vzťahov medzi členskými štátmi EÚ na jednej strane a Kyjevom na strane druhej, a súčasne posilňuje úzku spoluprácu v politickej a hospodárskej oblasti,” uviedol tlačový odbor rezortu diplomacie.

    Asociačná dohoda podľa ministerstva potvrdzuje správnosť nastúpenej cesty transformačného úsilia a reforiem, ktoré sa vyplácajú a prinášajú hmatateľný výsledok. Avizovalo, že Slovensko bude naďalej intenzívne podporovať Ukrajinu na reformnej ceste približovania sa k EÚ.

    Európska únia prijala asociačnú dohodu s Ukrajinou 11. júla, do platnosti vstúpila dnes. Polemika ohľadom dohody prispela k vypuknutiu politickej krízy na Ukrajine v roku 2014, keď viedla k zvrhnutiu vtedajšieho prezidenta Viktora Janukovyča, ktorý ju chcel odložiť na neurčito v prospech užších vzťahov s Ruskom.

    Jej ratifikácia bola opäť pozdržaná vlani, keď ju holandskí voliči odmietli v referende. Holandský parlament ju prijal až po tom, ako dostal uistenie, že nebude znamenať spustenie prístupového procesu Ukrajiny s EÚ.

    Niektoré aspekty asociačnej dohody už boli prechodne aplikované, avšak umožňuje širšiu spoluprácu EÚ a Kyjeva v oblastiach ako zahraničná a bezpečnostná politika, spravodlivosť či verejné financovanie.

    - Reklama -