Násilnosti v Hamburgu počas summitu G20 majú svoju dohru. 21-ročný Holanďan dostal tvrdý trest

    0
    Demonštrácia ľavicových radikálov proti samitu G20 sa zvrhla. Časť Hamburgu sa premenila takmer na vojnovú zónu. (Autor: Vít Hassan)

     Hamburský obvodný súd uznal muža v pondelok večer za vinného zo závažného výtržníctva, nebezpečného ublíženia na zdraví, mimoriadne závažného útoku na policajta a odporu pri zatýkaní. Obžalovaný podľa verdiktu hodil 6. júla neskoro večer dve fľaše na policajta v hamburskej štvrti Schanzenviertel a bránil sa zatýkaniu.

    Do ulíc Hamburgu vyšli pred a počas summitu G20, ktorý sa konal 7.-8. júla, tisíce demonštrantov, aby protestovali proti kapitalizmu a globalizácii. V meste došlo vtedy k rozsiahlemu ničeniu majetku, podpaľačstvu a násilným zrážkam ľavicových extrémistov s políciou. V dôsledku tejto situácie bola nemecká kancelárka Angela Merkelová nútená obhajovať rozhodnutie hostiť summit práve v tomto severonemeckom veľkomeste.

    Prokuratúra žiadala pre Holanďana trest jedného roka a deviatich mesiacov väzenia, zatiaľ čo obhajoba požadovala zbaviť ho obvinení. Približne 40 divákov v súdnej sieni prekvapivo tvrdý trest podľa agentúry DPA “šokoval”.

    Sudca verdikt odôvodnil okrem iného sprísnením zákona na ochranu verejných činiteľov pri výkone služby, ktorý vstúpil do platnosti ešte pred summitom G20. Zdôraznil tiež, že vzhľadom na celkovo mierne rozsudky z minulosti zákonodarcovia zvýšili trestnú sadzbu.

    Verdikt nie je ešte právoplatný. Sám sudca očakáva, že obhajoba podá odvolanie.

     

    - Reklama -