Idiotov, ktorí sa násilne bránia zatknutiu môžete zabíjať, prikázal polícii Duterte

    0
    Prezident Filipín Rodrigo Duterte (Autor: SITA)

    “Vašou povinnosťou je prekonať odpor osoby, ktorú zatýkate… ak sa vzpiera a je to násilné… môžete takých idiotov zabiť, to je môj príkaz pre vás,” povedal Duterte počas prejavu na Cintoríne hrdinov na predmestí Manily smerom k policajnému šéfovi jedného z miest na juhu krajiny.

    Dodal, že vraždy a nezákonné zabíjanie nie sú povolené a polícia musí dodržiavať pri plnení si svojich povinností vládu zákona.

    Od vyhlásenia spornej vojny drogovému priemyslu filipínskym prezidentom v roku 2016 prišli o život tisíce ľudí. Cieľom je vykoreniť obchod s drogami, spôsob realizácie sa však stal terčom všeobecnej medzinárodnej kritiky, práve pokiaľ ide o množstvo obetí.

    Domáca opozícia väčšinou mlčala, ale zabitie školáka Kiana Loyda delos Santosa protidrogovými policajtmi zo 16. augusta vyvolalo zriedkavú búrku nevôle verejnosti.

    Viac ako 1000 ľudí vrátane mníšok, kňazov a stoviek detí sa zúčastnilo na sobotňajšom pohrebnom sprievode 17-ročného chlapca. Sprievod sa zmenil na jeden z najväčších protestov voči Duterteho protidrogovej kampani, uvádza agentúra Reuters.

    Podľa svedkov delos Santosa odtiahli policajti v civile do tmavej uličky v Manile, strelili mu do hlavy a jeho telo nechali pri prasacom chlieve.

    Policajti sa vyjadrili, že konali sebaobrane po tom, ako delos Santos na nich spustil paľbu. Duterteho hovorca a minister spravodlivosti označili zabitie tínedžera za “ojedinelý” prípad.

     

    - Reklama -