Stotisícové odmeny som dostal oprávnene. Šéf NKÚ je picino a lokaj Smeru. A Kaliňák? Ten berie od Bašternáka dary. Fico ho kryje, spustil Harabin

0
Štefan Harabin (Autor: TASR)

Najvyšší kontrolný úrad (NKÚ) SR zistil, že Najvyšší súd (NS) SR pod vaším vedením v rokoch 2009 a 2010 hospodáril rozšafne. Kontrola zistila, že vám boli vyplatené odmeny v celkovej sume 113-tisíc eur z rozpočtových prostriedkov najvyššieho súdu. Čo hovoríte na tieto zistenia?

Som veľmi rád, že tá správa vyšla. Presne pred rokom predsedníčka Najvyššieho súdu SR Daniela Švecová klamala, že som si udelil sám odmeny. Kontrola jasne zistila, že odmeny mi pridelila vtedajšia ministerka spravodlivosti Viera Petríková na návrh Švecovej. Toto je teda klamstvo, čo urobila predsedníčka najvyššieho súdu. Všetky odmeny sudcom som dával na návrh Švecovej, ktorá mi pripravila konkrétne návrhy.

Zároveň chcem povedať, že predseda Najvyššieho kontrolného úradu SR Karol Mitrík je politický lokaj Smeru, pretože išiel kontrolovať obdobie, ktoré už kontrolované bolo, čo nesmel urobiť. Dvakrát sa to isté nemôže kontrolovať.

Mitrík je lokajom Smeru aj z toho titulu, že hrubo zneužil svoju právomoc a zneužil moje odmeny. Ide o osobný údaj, ktorý je chránený zákonom. Jeho politické lokajstvo sa prejavilo aj v tom, že odmeny ostatných sudcov nezverejnil, keď už chcel byť taký nad zákonom. Preto ho vyzývam, aby zverejnil odmeny Švecovej. Ja viem, akú odmenu ona dostala, ale ja zákon neporuším, lebo je to osobný údaj. Mohol zverejniť, že sme toľko a toľko vyplatili, ale nemohol zverejniť môj osobný údaj, pretože ten je chránený pod zákonom. Mitrík by mal byť trestne stíhaný. Raz príde čas, keď aj bude stíhaný za zneužitie právomoci verejného činiteľa. On sa rozumie právu tak ako ja kozmonautike. Mne bude Mitrík vykladať zákon? Zákon vykladá súd, nie on.

Podľa vás ste teda dostali oprávnene odmeny vo výške 113-tisíc eur?

Áno, oprávnene, podľa zákona. Ja som vykonával funkciu predsedu najvyššieho súdu a predsedu Súdnej rady. Keď zoberiete náklady na tieto funkcie, ktoré sú teraz rozdelené, aj s autom a šoférom navyše, pričom obidve juristútky nepojednávali, tak moja odmena je oveľa nižšia ako náklady na tieto dve osoby.

Najvyšší súd ale hovorí, že možno podá podnet orgánom činným v trestnom konaní pre tieto odmeny.

Nech sa páči. Najvyšší súd môže podať podnetov, koľko chce. Švecová kradla. Dala si urobiť prieskum za štátne peniaze agentúre Focus, čo neumožňuje zákon o rozpočtových pravidlách. Zneužívala tak právomoc a Mitrík, picino, to vôbec nekontroloval. Žiaden štátny orgán si predsa nemôže dať urobiť prieskum za štátne peniaze o svojej dôveryhodnosti.

Ak by som mal aj viacej peňazí, tak vyplatím ešte vyššie odmeny, pretože išlo o peniaze, ktoré sme my ušetrili, keďže sme mali plánovaný počet sudcov, ale reálny stav bol nižší. Títo ľudia tak museli robiť za ostatných. Nikdy by som tie peniaze nevrátil do štátneho rozpočtu, aby ich rozkradol Robert Fico s ministrom vnútra Robertom Kaliňákom na predražených tendroch.

Ide iba o prekrytie kauzy Bašternáka s Kaliňákom, pretože minister dostal dar, ktorý generálny prokurátor Jaromír Čižnár nepovažuje za korupciu. Štyri roky zametali dôkazy. Keby bol právny štát, tak už je dávno aj Švecová trestne stíhaná.

Na vyplatenie spomínaných odmien však podľa najvyššieho súdu nebol v tom čase a ani dnes zákonný nárok.

Čo môže tvrdiť najvyšší súd? Vy si myslíte, že mňa tu šestnásť rokov prenasledujú, že som niekedy porušil zákon? No veď na odmeny nie je nárok, ale môžete ich udeliť, to je pravda.

NKÚ taktiež tvrdí, že tie odmeny neboli zdôvodnené, čo nie je v súlade so zákonom o štátnej službe.

Spýtajte sa politického picina Mitríka, ktorý paragraf zákona som porušil. Nič také tam nenapísali. Nepochopili ste, že ide o politickú správu? Nech napíšu konkrétny paragraf. Ja tvrdím, že bolo všetko v súlade so zákonom. Švecová mi dala návrh. Ak by som porušil zákon, tak ma vlastne ona navádzala na porušenie zákona. Nech podá na seba trestné oznámenie, pretože aj návod na trestný čin sa stíha podľa tej istej sadzby ako samotný trestný čin.

Kto tu je diskriminovaný? Akým právom zverejnili iba moje odmeny? Odmeny iných sudcov sa nezverejnili.

Napríklad dvaja sudcovia, ktorí nastúpili do zamestnania od októbra 2010, dostali najvyššiu vyplatenú odmenu v hodnote 30-tisíc eur iba po dvoch odpracovaných mesiacoch. Podľa vás oprávnene?

Aj pre týchto sudcov mi to navrhla Daniela Švecová, tak to bolo asi v poriadku a zaslúžili si to.

Od mája 2016 polícia vyšetruje prípad pádu lampy na kreslá v pojednávacej miestnosti. Polícia to vyšetruje ako trestnú vec obzvlášť závažného zločinu úkladnej vraždy spáchanej v štádiu pokusu. Netrvá to už dlho?

Toľko náhod sa do jednej časovej udalosti nemôže zísť a keďže na čele ministerstva vnútra je človek z prostredia mafie, tak si nemôžete byť ničím istý. Navyše berie od Bašternáka vysoké dary. Podal som trestné oznámenie, pretože nie je normálne, aby sa neočakávane prerušilo pojednávanie a spadne jedna lampa zo všetkých iba na moje miesto. Predtým sa tam vymenil pracovník a večer tam chodili neznáme osoby po pojednávacej miestnosti.

Nech to polícia prešetrí, aj keď je to už vyše roka, keď je polícia rozložená. My sme rozhodli v päťčlennom senáte, že policajná inšpekcia pod Kaliňákom nemôže byť, lebo je tu porušený zákon. Kaliňák hrubo porušil zákon a Fico ho kryje. Dávno mal byť odvolaný za to, že si nezákonne zobral inšpekciu. Keď bude mať Kaliňák inšpekciu pod sebou, tak sa nikdy nič nevyšetrí, žiadna korupcia. Všetci sa vysmievajú ľuďom do tváre a pre zalepenie očí púšťajú do médií moje odmeny, ktoré mi navrhla Švecová.

V septembri by sa mal dostať na slobodu Ivan Cupper, ktorého Špecializovaný trestný súd v Pezinku odsúdil na doživotie za vraždu niekoľkých členov gangu diničovcov. Váš senát v júli zrušil tento rozsudok v kauze sýkorovcov, pojednávanej pod názvom Kýbel. Bolo to správne?

Postupujem iba podľa zákona. Nepostupujem podľa požiadaviek Kaliňáka, médií. Rozhodujem podľa spisu. My sme zistili, že bol porušený princíp prezumpcie neviny, preto sme rozhodli a zrušili daný rozsudok. Aj stonásobný vrah má nárok na zákonný proces. Senát rozhodol, aby občania Slovenska nemuseli platiť veľké škody za nezákonnosti, keby to celé vyšlo najavo v Štrasburgu.

- Reklama -