Nestačí spraviť tisíc „klikov“, odkázal Ficovi Sulík. Nemusíme vraj so všetkým z Bruselu v predklone súhlasiť

    0
    Richard Sulík (Autor: TASR)

    „Áno, priznávam, môjmu egu lichotí, ak mi premiér krajiny venuje video. No možno by mohol niekto konečne Robertovi Ficovi pošepkať, že premiér členskej krajiny EÚ nemá čo točiť úbohé videá,“ uviedol Sulík vo svojom článku na aktuality.sk, pričom Ficovo video je podľa neho bez faktov, no plné osobných útokov.

    „Pán Fico, na to, aby ste ako politik stál za niečo, nestačí spraviť tisíc klikov alebo hodiny tráviť v posilňovni, ale dokázať obhájiť svoj názor priamo pred politickým súperom,“ vyzval opäť šéf SaS premiéra na televíznu diskusiu.

    Robert Fico podľa neho dokola opakuje tri mantry: vyjadrenie, že „Slovensko nemá inú alternatívu, ako je táto vláda“, a reči o stabilnej vláde a jadre EÚ. Hodnotu prvého výroku prirovnal Sulík k hodnote výroku o diaľnici D1, ktorá bude hotová do roku 2010, a hodnote premiérovho vyjadrenia, že v roku 2014 už nebude v slovenskej politike.

    Mantru o stabilnej vláde Sulík označil za premiérovo zbožné želanie. „Jediné, čo túto vládu drží ako-tak pohromade, sú oligarchovia v pozadí, lebo nechcú prísť o kšefty,“ odtušil. „Dostať sa do jadra“ bude podľa neho podmienené odovzdaním ďalších kompetencií do Bruselu, čo „musia najprv schváliť občania v referende“. Pripomenul, že práve Robert Fico svojho času varoval pred neuváženým postupom slovami: „Do Európskej únie áno, ale nie s holými zadkami.“

    Tretiu Ficovu vládu Sulík charakterizoval ako katastrofu. „Ideová prázdnota (okrem vykrádania programov koaličných partnerov), žiadna vízia, žiadne spoločné hodnoty (okrem kradnutia, samozrejme) a v kuse korupčné kauzy,“ píše europoslanec.

    Po kritike premiéra a vlády Sulík priblížil vlastné priority. „Na prvom mieste je pre mňa záujem občanov Slovenska. To môže niekto označiť za populizmus, iný za demagógiu,“ uznal Sulík s tým, že EÚ je spolok krajín tvrdo ochraňujúci svoje vlastné záujmy, „a to aj proti základnej myšlienke EÚ – spoločnému trhu“. Podľa neho to, že francúzsky prezident Macron brojí proti sociálnemu dampingu, je len odstavením slovenských autodopravcov z francúzskeho trhu a Fico mu pritom robí užitočného idiota.

    Sulík nepochybuje o tom, že Slovensko sa má orientovať na Západ „kvôli neporovnateľne vyššej miere slobody“, no podľa neho to neznamená, že musíme so všetkým „v predklone súhlasiť“. Slovensko je síce primalé na reálne ovplyvnenie politiky EÚ, ale malo by v prvom rade mať na zreteli záujmy občanov.

    Na záver sa premiéra rečnícky spýtal, či je v jadre EÚ normálne, aby vládla strana, na ktorej vznik zháňa jej predseda čierne peniaze, aby premiér osobne bral úplatky a mal „prenajatý“ byt od daňového podvodníka, aby minister vnútra bol vyšetrovaný pre majetkové podvody a aby sa miliónové eurofondy prideľovali garážovým firmám.

    K „váľaniu sa po bruselských baroch“ Sulík uviedol, že mu dvakrát do roka príde skupina návštevníkov ako každému europoslancovi. „Takže ja Robertovi Ficovi vyčítam, že osobne berie úplatky a býva v byte daňové podvodníka, a on mne, že chodím dvakrát do roka v Bruseli na pivo,“ zhrnul.

    - Reklama -