Fico vedie vládu chaosu, škriepok a nestability, tvrdí Viskupič a pýta sa, dokedy bude Danko trucovať a hádzať sa o zem ako malý chlapec?

    0
    Tlačová konferencia hnutia OĽaNO k vyhláseniu vlády o tom ako sa Slovensku darí (Autor: ReproFoto: Facebook/OĽaNO)
    Poslanec Jozef Viskupič (OĽaNO) sa hneď v úvode tlačovky opýtal, či teda budú po kauze s eurofondmi a ich prerozdeľovaním na ministerstve školstva predčasné voľby. Pripomenul tiež, že hrozí zrušenie zasadnutia vlády pre ohlásenú neúčasť ministrov SNS a chcel počuť odpovede podľa neho na zásadné otázky. 
     
    „Vláde hrozí, že v stredu (23. 8.) zasadať nebude. Fico vedie vládu chaosu, škriepok a nestability. Nedal odpoveď, kto bude nový minister školstva, kto bude potrestaný za kauzu eurofondy či budú predčasné voľby a dokedy bude predseda SNS Andrej Danko trucovať a hádzať sa o zem ako malý chlapec?“ položil si Viskupič rečnícku otázku.
     
    O tom, že Andrej Danko nepošle ani na stredajšie rokovanie vlády (23. 8.) svojich ministrov aj o tom, že stretnutie koaličných lídrov má byť v piatok (25. 8.) sme písali TU

    Jadro EÚ ako zásterka

    Viskupič reagoval aj na slová premiéra Fica, že Slovensko má zotrvať v jadre Európskej únie.  S týmto postojom opozičný poslanec hnutia OĽaNO súhlasil, ale poznamenal, že ľuďom na Slovensku nepomôže, ak bude predseda vlády hovoriť o nejakom jadre. „My sa do jadra EÚ hlásime. Ale chceme byť konštruktívnym a hrdým opozičným subjektom, ktorý chce otočiť túto debatu na konkrétne témy, akými EÚ žije. Mali by sme hovoriť o tom, aké sú záujmy SR, ako ich obhájiť a presadiť,“ myslí si poslanec. 
     
    Podľa Viskupiča sa Robert Fico snaží tému jadra Európskej únie využiť na to, aby prekryl vládnu krízu, ktorá sa vynorila, keď Andrej Danko (SNS) vypovedal jednostranne koaličnú zmluvu a následne viac razy posunul rokovania koaličných lídrov, pričom v jednom z prípadov poslal koaličným partnerom iba SMS. 

    Rekordný rast a nezamestnanosť

    K historicky rekordnému rastu HDP na Slovensku, ktorým sa na tlačovke chválili premiér Robert Fico aj minister financií Peter Kažimír, prehovoril na tlačovke opozičného hnutia poslanec Eduard Heger (OĽaNO-NOVA). Ten pripomenul, že v rámci V4 máme rast najpomalší. „Stále sme na chvoste z hľadiska výberu DPH a napriek rôznym opatreniam nie sme ani blízko priemeru EÚ. Môže to byť tým, že vláda má svojich ľudí, ktorých sa tieto opatrenia netýkajú,“ poznamenal Heger. 
     
    Poslanec Heger pripomenul, že motorom slovenskej ekonomiky je priemysel, s ktorým sú spojené aj isté riziká. „Sme montážnou dielňou EÚ. Tu je hrozbou automatizácia, ktorá predstavuje vysoké riziko, že nízkokvalifikované pracovné miesta budú nahradené,“ dodal s tým, že to je dôvod, aby sa upriamila pozornosť na eurofondy určené na vedu a výskum. 
     
    Spolu s Ficom a Kažimírom sa výsledkami Slovenska pochválil aj minister sociálnych vecí a rodiny Ján Richter. Na jeho slová reagovala z opozičného hnutia Anna Verešová (OĽaNO-NOVA). K nezamestnanosti povedala, že premiér nehovoril o dlhodobo nezamestnaných ľuďoch. „Ide o viac ako 100 000 ľudí. Je to armáda, ktorú dlhodobo neriešil a zanedbával minister práce za Smer-SD. Rastú aj regionálne rozdiely, pribúdajú chudobné regióny. SR patrí medzi päť krajín s najväčšími regionálnymi rozdielmi. To premiér na tlačovej konferencii nespomenul,“ uviedla Verešová. 
     
     
    autor: top/TASR
    - Reklama -