To neveští nič dobré: Ekonóm vysvetľuje, čo znamená zvýšenie ceny zlata

    0
    Zlatá tehla (Autor: TASR)

    Cena zlata sa priblížila k 1 300 dolárom za trójsku uncu. Na začiatku roka 2016 pritom ešte unca zlata stála na trhoch menej ako 1 100 dolárov. Na začiatku roka 2017 to bolo menej ako 1 150 dolárov. Cena zlata sa teda skutočne významne zvýšila. Server nemeckého denníka Die Welt sa pýta, či môžeme zlato aj naďalej považovať za uchovávateľa hodnoty v čase krízy. Odpoveď poskytol špecialista na trh s cennými papiermi a autor knihy o vývoji ceny zlata Michael Bloss.

    Pripomenul, že cenu zlata ovplyvňuje aj dianie vo svete. Cenu tohto drahého kovu zvyšuje napríklad napätie medzi Spojenými štátmi a komunistickou Severnou Kóreou. Svet s napätím čaká, či na Kórejskom polostrove dôjde k nejakej katastrofe, čo tlačí cenu zlata nahor. Nejde preto ani tak o príznak ekonomickej krízy ako skôr o výraz politického napätia vo svete. Cena zlata bude teda aj naďalej barometrom diania vo svete.

    Zatiaľ sa však nedeje nič dramatické, lebo už boli časy, keď bola cena zlata ešte oveľa vyššia. Na začiatku roka 2012 sa blížila k 1 800 dolárom za trójsku uncu.

    Celý text si môžete v nemčine prečítať TU.

    - Reklama -