Maročan podozrivý z útoku v Barcelone sa zradikalizoval v Európe, tvrdí rodina. Vraj ani nepozná arabské písmo

    0
    Policajní dôstojníci usmerňujú ľudí počas evakuácie v okolí ulice La Rambla v Barcelone po útoku autom (Autor: TASR)

    Príbuzní vyjadrili šok a hnev po zverejnených informáciách, že 22-ročný Abouyaaqoub, ako aj jeho brat a dvaja bratranci sa údajne podieľali na útoku v Barcelone. Všetci spomínaní pochádzajú z malého marockého mesta Mrírt s prevažne berberským obyvateľstvom.

    Abouyaaqoub je jedným z 12 podozrivých z útoku na Las Ramblas, jednom z najslávnejších barcelonských bulvárov, na ktorom útočník v bielej dodávke zrážal turistov. Zabil 13 ľudí a zranil okolo 120 ďalších osôb.

    Abouyaaqoubov brat El Houssaine a prvostupňoví bratranci Mohamed a Omar Hychamiovci sú traja z piatich mužov, ktorých polícia zabila pri následnom útoku v piatok v skorých hodinách v neďalekom katalánskom pobrežnom meste Cambrils.

    Podľa španielskych médií sú úrady presvedčené, že práve Younes Abouyaaqoub šoféroval dodávku, hoci katalánska polícia ešte nemôže s istotou potvrdiť, kto sedel za volantom vozidla. Polícia po Younesovi pátra v Katalánsku a na hraniciach s Francúzskom.

    Príbuzní v Mrírte, približne 150 kilometrov juhovýchodne od marockého hlavného mesta Rabat, povedali, že naposledy videli Younesa a Mohameda, keď v marci prišli na motorkách na krátku, nečakanú návštevu.

    Ovplyvnil ho bratranec

    Sesternica, ktorá si neželala byť menovaná, uviedla, že Mohamed bol tým konzervatívnejším veriacim. Avšak dodala, že najprv často navštevoval nočné kluby a pil alkohol, potom sa jeho správanie asi pred troma rokmi zmenilo. Podľa jej slov práve on ovplyvnil Younesa, ktorý bol dovtedy “normálny”.

    Príbuzní vyhlásili, že o podozrivom prepojení bratrancov s barcelonským útokom sa dozvedeli, keď v piatok sledovali televíziu. Vtedy uvideli zábery Younesa a ostatných, ako aj ich mená.

    “Chcela som zomrieť, nemohla som tomu uveriť,” povedala stará matka oboch dvojíc bratov, Chrifa Hychamiová.

    Mrírt je chudobné a odľahlé mesto a mnohí obyvatelia sa odsťahovali do Európy. Autá s európskymi poznávacími značkami, patriace rodinám na letnej návšteve v rodisku, sú v uliciach bežné.

    Podľa tety Fatimy Abouyaaqoubovej sa Younes odsťahoval do Španielska okolo roku 1999, rok po tom, čo sa tam na člne dostal aj jeho otec Omar.

    Omar pracuje v priemysle na spracovanie dreva v Španielsku a vlani pracoval vo Francúzsku, dodala teta.

    “Necítim voči Younesovi žiadne sympatie, ani ak ho chytia a zabijú,” povedala Fatima.

    “Bojím sa o svojho brata – jeho otca, a o jeho matku, ktorí sú negramotní a nevedia rozprávať po arabsky ani po španielsky. Tí chlapci zneužili negramotnosť svojich rodičov,” uviedla Fatima.

    Podľa tety je možné, že názory Younesa a ostatných ovplyvnil Abdelbaki Es Satty, imám v španielskom meste Ripoll, ktorého domáci povedal, že z Ripollu odišiel dva dni pred útokom.

    “Tí chlapci ani nevedia čítať arabské písmo. Nech už ich zmenilo čokoľvek, stalo sa to v Európe, nie tu,” doplnila na záver Fatima. 

    - Reklama -