Mäkké ciele sa nedajú chrániť políciou zvonku, vyžadujú akciu od tých, ktorých sa to týka, hovorí expertka

    0
    Záchranári ošetrujú zranenú ženu po útoku autom na ulici La Rambla v Barcelone 17. augusta 2017. (Autor: TASR/AP Photo/Oriol Duran)

    Ako mäkký cieľ máme na mysli miesta s väčším počtom ľudí a slabou bezpečnosťou pred násilnými útokmi. Ide o dopravné stanice, turistické atrakcie alebo väčšie akcie pre verejnosť. V širšej definícii považujeme za mäkký cieľ aj školy, nemocnice alebo plavárne,” uviedla pre server iRozhlas.cz definíciu mäkkých cieľov vedúca analytička pražského Soft Targets Protection Inštitútu Tereza Šternová. Zároveň dodala, že pracuje aj s miestami, ktoré majú symboliku západného spôsobu života.

     
    Mäkké ciele sú v poslednom čase najčastejšími miestami teroristických útokov. Naposledy zabíjali na barcelonskej promenáde La Rambla. Pevné ciele sú naopak dobre chránené a strážené predmety – či už štátne, armádne, alebo bezpečnostné.
     
    Ako uviedla Globálna teroristická databáza Marylandskej univerzity, v Európe bolo medzi rokmi 1998 a 2014 vykonaných či pripravovaných celkom 5 297 útokov. Päťdesiattri percent z nich bolo zameraných na mäkké ciele.
     
    Podľa analytičky Šternovej vyžaduje ochrana mäkkých cieľov veľmi špecifický bezpečnostný prístup.

    Na koncepčnej úrovni si to vyžaduje vytvorenie spolupráce medzi štátom, samosprávou a súkromnými subjektmi. Na taktickej úrovni to potom znamená nové výcvikové metódy pre políciu, nový spôsob komunikácie s verejnosťou, identifikáciu prioritných mäkkých cieľov a ich postupné zodolňovanie,” uviedla Šternová s tým, že na operačnej úrovni organizátorov akcií je potom potrebné zapojiť všetok dostupný personál do bezpečnostného systému.

     
    Ľudia by mali tiež pracovať na psychickej pripravenosti vyrovnať sa s krízou a náhlymi stresovými situáciami, vhodný je napríklad aj kurz prvej pomoci. Každý by mal vedieť, že ak sa dostane do situácie s násilným útočníkom, mal by sa pokúsiť utiecť. Ak nemôže uniknúť, mal by sa schovať, optimálne zamknúť, zabarikádovať. A ak to je nevyhnutné, mal by sa fyzicky brániť doslovne ako o život,” dodal Šternová.
     
    Napokon Šternová uviedla, že mäkké ciele nie sú v Českej republike dostatočne chránené. Centrum proti terorizmu a hybridným hrozbám ministerstva vnútra iniciovalo veľmi progresnú koncepciu ochrany mäkkých cieľov. Jej najväčším prínosom, ale aj slabosťo je dôraz na dobrovoľnú spoluprácu a aktivitu všetkých osôb, ktorých sa bezpečnosťou na konkrétnom mieste týka. Mäkké ciele sa nedajú ochrániť políciou alebo inou zložkou zvonku, vždy vyžadujú aktívnu spoluprácu samotných subjektov, ktoré sa na určitom ohrozenom mieste vyskytujú,” uzavrela Šternová pre server iRozhlas.cz.
     
    Celý text nájdete TU
     
    - Reklama -