VIDEO Prijmite všetkých utečencov, žiadala Barcelona na čele s ľavicovou primátorkou. Len pred pol rokom

    0
    Španieli sa spamätávajú z úderu teroristov. (Autor: TASR)

    Vo februári tohto roka sa v Barcelone konal pochod, ktorý demonštroval za prijatie podstatne väčšieho počtu utečencov. Na pochode sa zúčastnilo zhruba 160-tisíc ľudí, písala pred pol rokom britská BBC. Demonštranti obviňovali vládu v Madride, že sa k utečeneckej kríze stavia príliš laxne. Účastníci pochodu vyzvali vládu, aby prijímala Sýrčanov aj Eritrejčanov.

    Pochod zaštítila starostka mesta Ada Colauová. Táto zástupkyňa ultraľavicových síl je známa svojím ústretovým postojom k celej liberálnej agende. Preslávila sa v hnutí s pozoruhodným názvom Platforma pre ľudí postihnutých hypotékami a pozornosť upútala najmä svojím televíznym vystúpením, v ktorom označila bankárov za zločincov. Neskôr zostavila kandidátku do mestských volieb a od roku 2015, keď bola zvolená, v meste vehementne presadzuje liberálne ľavicovú agendu. Pochod podporujúci imigráciu bol jedným z vrcholov počas jej pôsobenia ako starostky.

    Ada Colauová o imigrantoch: Sú to naši bratia a sestry

    A takto vystupovala primátorka teraz

    Celé Katalánsko je tradične ľavicovejšie, „ľudskoprávnejšie“ a proeurópskejšie ako ostatné španielske regióny. Na tejto odlišnosti stavia Barcelona svoju politickú identitu, ktorá sa prejavuje neustálymi snahami o čo najväčšiu nezávislosť od vlády v Madride.

    Barcelona, mesto utečencov

    Takmer presne o pol roka neskôr tiekla v Španielsku krv. Aj v Barcelone. Na slávnej triede La Rambla narazila do davu turistov biela dodávka. Jej vodič zabil viac ako desať ľudí a vyše 100 ďalších osôb zranil.

    Celý text si môžete v angličtine prečítať TU.

    - Reklama -