Komentátor volá po čo najrýchlejšom odstránení Donalda Trumpa. Demokracia vraj musí konať

    0
    Donald Trump. (Autor: TASR)

    Po minulovíkendovej demonštrácii v meste Charlottesville Spojenými štátmi stále otriasajú nepokoje. Môže za to predovšetkým mladý muž bielej pleti, ktorý autom narazil do davu odporcov neonacistov. Desivé video z tohto hrozného činu koluje po internete a je naozaj len pre silnejšie povahy. Útočník zabil jednu ženu a desiatky ďalších osôb zranil. Takéto veci sa dnes, bohužiaľ, vo svete stávajú. Stačí sa pozrieť na útoky radikálnych moslimov, ktorí v poslednom čase používajú auto ako zbraň.

    A tu sa to začína komplikovať. Keby sa tohto hrozného činu dopustil muž tmavej pleti, napríklad prisťahovalec z Blízkeho východu, 45. prezident USA by útok jednoznačne odsúdil. Tvrdo. Komentátor Martin Fendrych v texte pre server Aktuálně.cz podotkol, že v prípade barbarského útoku v Charlottesville sa Trump zachoval inak. Najprv hovoril o zodpovednosti mnohých strán za demonštrácie. Od médií to poriadne schytal. Možno aj po porade so svojím tímom sa k nepokojom vyjadril druhýkrát a tentoraz radikálov vyzdvihujúcich bielu rasu na úkor ostatných ľudí odsúdil. Netrvalo však dlho a Trump znovu povedal niečo iné. Vrátil sa k svojmu prvému tvrdeniu, že vinu nesú obe strany.

    Prečo Trump druhýkrát zmenil názor? Mohol za to bývalý šéf Ku-klux-klanu David Duke, ktorý Trumpovi pripomenul, že by nemal zabúdať na ľudí, ktorí ho dostali do úradu. A Trump zrejme nezabudol, napísal Martin Fendrych.

    „Dve veci sú desivé. Predovšetkým náklonnosť Trumpa k bielym radikálom, k neonacizmu. Ale rovnako varovné je jeho lavírovanie, raz povie niečo, potom to úplne poprie a nakoniec sa k prvému postoju vráti. Tá nepevnosť, nejasnosť u najmocnejšieho muža sveta je zlá. Toto sú Spojené štáty? Hádam nie… Republikánom aj demokratom v USA nezostáva nič iné, ako sa Trumpa čo najrýchlejšie zbaviť, ten pán je pre demokratický systém neúnosný, prebúdza besy, nedá sa pacifikovať. Najprv sa hral s náklonnosťou k Putinovi (z ktorej začína byť vyliečený), teraz sa prikláňa ku Ku-klux-klanu,“ uzavrel varovne komentátor.

    Celý text si môžete prečítať TU.

    - Reklama -