Televízii Prima hrozí pokuta skoro 100-tisíc eur za reportáž o burkinách

    0
    Útok na moslimky na pražskom kúpalisku Divoká Šárka (Autor: Facebook/Proti projevům nenávisti)

    O neobjektivite spravodajstva FTV Prima píše vo svojej tlačovej správe Rada pre rozhlasové a televízne vysielanie (RRTV). Tá sa domnieva, že televízia v júlovej reportáži o burkinách podsúvala divákom neobjektívne spravodajstvo a preddefinovaný názor. Televízii preto hrozí pokuta až 2,5 milióna českých korún, teda skoro 100-tisíc eur.

    Diskusia o burkinách sa rozpútala po tom, ako sa ženy oblečené v tomto odeve kúpali v akvaparku v pražských Čestliciach. Desiateho júla Prima odvysielala reportáž, v rámci ktorej sa redaktor vydal do bazéna v „náboženskom habite“ a čakal, ako sa plavčíci zachovajú. Vedenie čestlického akvaparku pritom upozorňovalo na skutočnosť, že ženy sa kúpali v burkinách, čo sú plavky, a preto vraj bolo všetko v poriadku.

    Server Echo24.cz tak informuje o rozhodnutí RRTV, ktorá uvádza, že Prima svojím počínaním podsúvala divákom preddefinovaný názor na danú udalosť, že ženy sa nekúpali v burkinách, ale v bežnom oblečení. „Takýto záver je zrejmý nielen z celkového rámcovania reportáže, ale aj jej výstavby a oslovených jednostranne vypovedajúcich zdrojov informácií,“ píše sa v správe. Reportáž potom podľa RRTV vyvoláva konštrukciu potenciálnej hygienickej nebezpečnosti kúpajúcich sa zahalených žien.

    Objektivita spravodajstva FTV Prima sa už riešila aj v minulosti, konkrétne pred rokom v súvislosti s reportážou o utečencoch z Iraku. V súčasnosti Prima odmieta celú udalosť komentovať, ako uviedla hovorkyňa televízie Jana Mrákotová, počká si na písomné doručenie stanoviska RRTV.

    Celý text si môžete prečítať TU.

    - Reklama -