VIDEO Víkendový chaos v USA. Na brutalitu medzi americkými ultranacionalistami a ich odporcami sa polícia vraj iba prizerala

    0
    V meste Charlottesville v americkom štáte Virgínia mladý muž vrazil autom do skupiny ľudí protestujúcich proti pochodu belošských nacionalistov (Autor: TASR)
    Zjednotiť pravicu (Unite the Right), to bol nielen cieľ, ale aj názov protestnej akcie v Charlottesville. Na víkendový protest, ktorý sa premenil na násilné strety medzi názorovo znepriatelenými tábormi, prišli do mesta v americkej Virgínii zástupcovia a priaznivci ultrapravicových organizácií z celých Spojených štátov. 
     
    Fakľový pochod mestom, ktorý v piatok odštartoval dlho pripravovaný protest Unite the Right, bol len začiatok, ale všetko sa zvrtlo v sobotu. Neonacisti, prívrženci takzvanej alternatívnej pravice (alt-right), južanského neokonfederatívneho hnutia, či dokonca Ku-Klux Klanu (KKK) prišli do Charlottesvillu po tisíckach. Dorazil dokonca aj bývalý šéf KKK David Duke, ktorý protest označil za zlomový bod.
     
    Ten skutočne nastal v mestskom parku, ktorý ešte donedávna niesol meno po konfederačnom generálovi Robertovi E. Leem. Od tohto roka je z neho Park emancipácie a sobotňajší protest bol údajne mierený aj proti tomu, aby bola z tejto časti Charlottesvillu odstránená socha južanského generála a rodáka z Virgínie. Nacionalistickí organizátori síce získali povolenie na organizáciu protestu, v poslednej chvíli im však bolo štátnou políciou oznámené, že v meste bol vyhlásený stav ohrozenia a demonštrácia sa preto zakazuje. 
     
    Násilnosti, pri ktorých vzduchom lietalo všetko možné od fliaš až po dymovnice, vyvrcholili vo chvíli, keď jedného z ultrapravičiarov sediaceho v aute obklopili a zablokovali odporcovia krajne pravicového pochodu mestom. Muž následne autom vrazil do davu, čo malo za následok smrť 32-ročnej ženy. Ďalších 19 ľudí utrpelo zranenia. Muža už obvinili z vraždy.
     
    Pri nepokojoch v Charlottesville prišli o život dovedna dvaja ľudia vrátane zrazenej. K obetiam však možno ešte pripočítať dvojicu policajtov, ktorí havarovali vo vrtuľníku. 
     
    Organizátor protestu Jason Kessler, ktorý po svojom prejave musel utiecť pred davom rozzúrených odporcov alternatívnej pravice, tvrdí, že vyhrotenú situáciu nezvládli zodpovední a vraj k nej nemuselo vôbec dôjsť. Kessler viní starostu, jeho zástupcu a miestneho šerifa z toho, že zlyhali a majú krv na svojich rukách. 
     
    „Organizovali sme toto podujatie dva mesiace a mali sme pripravený bezpečnostný plán, ale polícia včera (v sobotu) aj pri piatkovom fakľovom pochode len tak postávala a neoddelila odporcov protestu,“ vraví o príčinách vypuknutia násilia Kessler vo videu na Twitteri. 
     
     
    Zo záberov amerických televízií aj amatérskych záznamov, ktoré zaplavili sociálne siete, vidieť, že medzi ultranacionalistami s konfederačnými vlajkami v rukách a ich odporcami nestoja žiadni policajti, aby im bránili v stretoch. Niektorí americkí neonacisti na proteste boli dokonca vyzbrojení útočnými puškami a oblečení vo vybavení nápadne podobnom tomu armádnemu. 
     
    V Charlottesville zaznievali aj výkriky ako „Heil Trump“ a samotný prezident USA za vinníka vypuknutia nepokojov označil „nenávisť, bigotnosť a násilie na viacerých stranách“. Trump sa však vyhol tomu, aby za zodpovedných označil členov alternatívnej pravice či belošských extrémistov, tak ako to urobili viaceré médiá.
     

     
    „Už sa to v tejto krajine deje dlho a nie je to pre Donalda Trumpa, nie je to ani pre Baracka Obamu,“ povedal Trump v reakcii na udalosti vo Virgínii. Prezident nezabudol vyzvať, aby boli Američania „všetkých rás, presvedčení a farieb (pleti)“ jednotní
     
    Priaznivci organizácie Black Lives Matter (Na čiernych životoch záleží), radikálne ľavicového hnutia Antifa a ďalších skupín zameraných na boj proti rasizmu a neonacizmu sa postavili na odpor svojim úhlavným nepriateľom z alternatívnej pravice a ďalších ultranacionalistických skupín, ale polícia stála bokom aj podľa ľavicových médií. Zásah prišiel až po vypuknutí nepokojov medzi znepriatelenými tábormi, ale to už bolo neskoro
     
    Demokratický guvernér štátu Virgínia Terry McAuliffe však prácu polície obhajuje a tvrdí, že v prípade nepokojov v Charlottesville nepochybila. McAuliffe, ktorý pre udalosti v meste vyhlásil výnimočný stav, dodal, že podľa neho by mali všetci nacionalisti odísť z USA. 
     

     

     
    - Reklama -