Islamisti útočili v Burkine Faso. Medzi obeťami sú viacerí turisti

    0
    Policajná kontrola v africkej Burkine Faso (Autor: SITA)

    Medzi obeťami je aj viacero cudzincov vrátane jedného Turka, ktorého smrť medzičasom potvrdila turecká vláda, uviedla agentúra AP. Do bilancie obetí sú zahrnutí aj dvaja z páchateľov útoku. Presný počet útočníkov úrady v Burkine Faso však zatiaľ nepoznajú.

    K zodpovednosti sa zatiaľ nikto neprihlásil, informovala AP s odvolaním sa na ministra pre komunikáciu Rémiho Dandjinoua. Francúzske ministerstvo zahraničných vecí označilo udalosti v Ouagadougou za “teroristický útok”.

    AP spresnila, že násilnosti v Ouagadougou vypukli v nedeľu okolo 21.00 h miestneho času a pokračovali až do dnešného skorého rána. Streľba trvala takmer sedem hodín. Zásah vládnych síl bol vyhlásený za skončený dnes o 8.45 h miestneho času.

    Útok bol zameraný na dve lokality – Hotel Bravia a reštauráciu Aziz Istanbul, kam sa útočníci podľa francúzskeho denníka Le Figaro dopravili terénnym autom a okamžite spustili streľbu do ľudí večerajúcich na terase, následne budovu obsadili a prítomných hostí vzali ako rukojemníkov. Reštaurácia je vyhľadávaným miestom stretnutí cudzincov žijúcich v Ouagadougou.

    K útoku podľa podobného scenára došlo na tej istej ulici aj v januári 2016, keď boli cieľom Splendid Hotel a neďaleká reštaurácia Cappucino. K zodpovednosti sa vtedy prihlásila al-Káida. Viac ako 170 ľudí zobrali za rukojemníkov a 30 zabili.

    Burkina Faso susedí na severe s Mali, ktoré už dlho bojuje s džihádistami. Aj vďaka ich vplyvu a prienikom na svoje územie zažíva Mali od roku 2015 džihádistické útoky. Okrem toho v pohraničí na severe Burkiny Faso pôsobí islamský kazateľ Ibrahim Malam Dicko, ktorý sa zradikalizoval a vyzýva svojich stúpencov na útoky voči vládnym vojakom i civilistom. Ním vedenú organizáciu Ansarul Islam považuje vláda Burkiny Faso za teroristickú.

    - Reklama -