Nemecko: Do bytu českého predsedu bavorskej AfD vtrhla polícia. Preto, čo napísal o ľavicovej Antife

    0
    Petr Bystroň, predseda bavorskej krajinskej organizácie euroskeptickej strany Alternatíva pre Nemecko (AfD) (Autor: Kubinska & Hofmann)

    Vzhľadom na svoju nacistickú minulosť dnes Nemecko tvrdo postihuje akékoľvek odkazy na nacistickú ideológiu a jej organizácie. Pred pár dňami sa o tom presvedčili dvaja čínski turisti, ktorí sa pri návšteve Berlína zdravili nacistickým pozdravom a fotili sa pri tom. Zrejme zo žartu. Polícia však na túto tému nežartuje a Číňanov zadržala.

    Strážcovia zákona si však neposvietili len na čínskych turistov, ale aj na predsedu bavorskej Alternatívy pre Nemecko Petra Bystroňa. Na sociálnej sieti Facebook totiž napísal: „Nacisti sú späť, len sa teraz volajú Antifa.“ Svoje tvrdenie doplnil obrázkom, na ktorom porovnáva znak Hitlerových SA so znakom krajne ľavicovej Antify. A samotný fakt, že politik na sociálnej sieti uverejnil znak SA, už polícii stačil na to, aby u neho vykonala domovú prehliadku. Správu o tom priniesol server denníka Bild.

    Mestský súd prehliadku povolil, ale Bystroň podal proti postupu polície sťažnosť a súd vyššej inštancie dal politikovi za pravdu. Policajti vykonali prehliadku nezákonne. Samotní policajti po prehliadke vyhlásili, že nič podozrivé v byte nenašli. Nič, čo by naznačovalo, že Bystroň je stúpencom nacistickej ideológie. Má vraj doma len bustu V. I. Lenina.

    Politik denníku Bild povedal, že policajti preverovali aj disk, ktorý bol napojený na televíziu, aby si tam deti mohli nahrávať rozprávky alebo detské filmy.

    Na porovnaní radikálne ľavicovej Antify a Hitlerových SA však trvá. Každý, kto videl vyčíňanie ľavicových radikálov na summite G20 v Hamburgu, si vraj mohol sám urobiť obrázok o tom, či možno obe organizácie porovnať alebo nie.

    Celý text si môžete v nemčine prečítať TU.

    - Reklama -