Extrémistu Magáta obžalovali aj za prejav na demonštrácii 8. 8. 2015 v Prahe, bol tam tiež Kotleba

    0
    Marián Magát počas protestu v Bratislave (Autor: ReproFoto Facebook/Jozef Šolc)

    Prokurátorka Okresnej prokuratúry Čadca podala 4. augusta na Mariána Magáta obžalobu pre prečin hanobenia národa, rasy a presvedčenia a 27. júla ďalšiu obžalobu pre zločin podpory a propagácie skupín smerujúcich k potlačeniu základných práv a slobôd a prečin popierania a schvaľovania holokaustu a zločinov politických režimov.

    Protiprávneho konania sa mal Magát dopustiť 8. 8. 2015 pri svojom prejave na demonštrácii na Staromestskom námestí v Prahe. O podanej obžalobe bude rozhodovať Okresný súd (OS) v Čadci a v prípade uznania viny hrozí Magátovi trest odňatia slobody na jeden až tri roky, píše pravda.sk.

    Magát pražské vystúpenie nedokončil, počas jeho prejavu totiž zasiahla polícia. Policajti ho zadržali pre podozrenie z trestného činu podnecovania k nenávisti voči skupine osôb alebo k obmedzovaniu ich práv a slobôd a odviedli ho z rečníckeho pódia rovno na policajnú stanicu.

    Neúspešný kandidát ĽS NS v parlamentných voľbách hovoril v Prahe o plánovanej imigrácii ako o genocíde páchanej na českom a slovenskom národe, tiež o tom, že nenávidí sionistov, že rovnosť medzi rasami neexistuje a že multikultúra spôsobí zánik všetkých národov. Magáta, ktorý kandidoval aj na europoslanca za Slovenskú ľudovú stranu, zatkli na Staromestskom námestí pred vystúpením Mariana Kotlebu, informovala stránka hnonline.sk.

    V prípade dokázania podpory a propagácie skupín smerujúcich k potlačeniu základných práv a slobôd a prečinu popierania a schvaľovania holokaustu a zločinov politických režimov, z čoho ho obvinili koncom júla, Magátovi hrozí až osem rokov väzenia.

    „Trestných činov sa mal dopustiť tak, že prostredníctvom siete Facebook a blogového profilu mal zverejňovať v rokoch 2013 až 2016 komentáre a články propagujúce Adolfa Hitlera a nacistické hnutie, ďalej príspevky, ktoré boli v rozpore s faktami a ktorými boli popierané, respektíve spochybňované počty obetí holokaustu a samotná existencia holokaustu,“ uviedol Matúš Harkabus z Krajskej prokuratúry Žilina. Zároveň podľa neho príspevkami, ktoré mal uverejniť, boli manipulované objektívne historické údaje, a to aj šírením dezinformácií, najmä za účelom popierania a spochybňovania holokaustu.

    Marián Magát na jeseň plánuje kandidovať za predsedu Žilinského samosprávneho kraja. Už začiatkom februára ho Okresný súd v Čadci odsúdil za nedovolené ozbrojovanie a obchodovanie so zbraňami na tri roky s podmienečným odkladom s trojročným probačným dohľadom, s povinnosťou podrobiť sa v skúšobnom období sociálnemu výcviku. Rozsudok nie je právoplatný.

    Zakladateľ extrémistickej skupiny Vzdor Kysuce sa voči verdiktu odvolal, no na súde v Čadci čelí aj obžalobe za šírenie extrémistických materiálov. V roku 2012 našli v jeho byte nacistické symboly, ktoré údajne cez internet ďalej ponúkal a predával.

    autor: TASR, rp 

    - Reklama -