Predseda strany mieriacej do nemeckého parlamentu: Musíme zlepšiť vzťahy s Ruskom. A ten Krym by sme im tiež mali dať. Aspoň dočasne

    0
    Krymský polostrov. (Autor: archív)

    Keď ruská armáda v roku 2014 obsadila ukrajinský polostrov Krym, Západ uvalil na Rusko sankcie, ktoré sľúbil odvolať po tom, ako Moskva vráti polostrov Kyjevu. Ruský prezident Vladimir Putin túto požiadavku však opakovane odmietol a označil Krym za ruské územie. Protiruské sankcie tak trvajú dodnes. Aj Spojené štáty, aj Európska únia ich navyše stále sprísňujú.

    Christian Lindner tvrdí, že s touto politikou je treba prestať – EÚ musí nájsť cestu, pri ktorej by si ruský prezident Vladimir Putin mohol zachovať tvár a zároveň zlepšiť s ňou vzťahy. „Musíme sa dostať zo slepej uličky,“ povedal Lindner podľa agentúry Reuters, ktorá sa odvoláva na nemecké médiá.

    Celý článok v angličtine nájdete tu.

    Nemecko by malo vziať na vedomie, že Rusko začlenilo ukrajinské štruktúry a prijať túto skutočnosť ako „pretrvávajúce dočasné usporiadanie“. „Aspoň zatiaľ,“ dodal šéf nemeckej FDP, ktorá by sa mohla stať súčasťou budúcej nemeckej vládnej koalície, pokiaľ si to budú priať nemeckí voliči, ktorí k volebným urnám vyrazia v septembri. Po posledných voľbách FDP vypadla z nemeckého Spolkového snemu, ale predseda strany verí, že sa do dolnej komory parlamentu opäť vráti.

    Lindner uznáva, že EÚ musí primárne udržiavať dobré vzťahy so Spojenými štátmi ako kľúčovým partnerom v NATO, ale vo vzťahu k Rusku musí európska dvadsaťsedmička zvoliť „kreatívnejší prístup“.

    - Reklama -