VIDEO Prípravy na tretiu svetovú vojnu? Američania s Austrálčanmi trénovali a takmer vyvolali konflikt s Čínou

    0
    Námorné manévre v Tichom oceáne (Autor: TASR)
    Na manévroch s názvom Talisman Saber 2017 sa v Austrálii zúčastnilo 30 000 vojakov. Okrem Američanov sa na nácviku bojov zúčastnili aj vojaci z Japonska, Nového Zélandu a Kanady. Mesiac trvajúce vojnové hry mali byť podľa denníka the Guardian demonštráciou, že Austrália je súčasťou systému americkej vojenskej prevahy v regióne. 
     
    Potreba ubezpečiť nielen západných spojencov o vojenskej prevahe rastie spolu s Čínou, ktorá ide vpred aj v oblasti vojenského námorníctva. Navyše sa v regióne stále ozývajú raketové testy KĽDR, ktoré ešte väčšmi eskalujú napätie. 
     
    Pri predošlých manévroch Talisman Saber spred dvoch rokov zaznel aj názor senátora austrálskych Zelených Scotta Ludlama proti ich usporiadaniu. Politik svoj názor odôvodňoval tým, že by vojenské cvičenie mohlo byť v napätej atmosfére chápané ako príprava na vojnu s Čínou. 
     
    Zábery z medzinárodných manévrov, ktoré hostila Austrália, sa objavili na internete, a na sociálnej sieti Facebook ich komentuje stránka Vocativ ako prípravy USA a Austrálie na tretiu svetovú vojnu. Video, ktoré zachytáva vylodenie desaťtisícového vojska v Queenslande, pripomína zábery z vylodenia v Normandii počas druhej svetovej vojny, ale v tomto prípade nejde vojakom o život a technika aj vybavenie sú, samozrejme, modernejšie. 
     
     
    - Reklama -