Moslimovia po takmer každom teroristickom útoku tvrdia, že radikálny islam nemá s islamom nič spoločné. Štúdia Viedenskej univerzity však odhaľuje niečo iné

    0
    Čítanie z Koránu pri modlitbách (Autor: SITA)

    Islamský teológ a profesor na Viedenskej univerzite Ednan Aslan tvrdí, že medzi islamom a radikálnym islamom je väčšia súvislosť, než sa všeobecne predpokladalo. Islamské učenie vraj hrá v radikalizácii mladých ľudí relatívne veľkú rolu. Dokazujú to údaje, ktoré zbieral rok a pol z rozhovorov s odsúdenými džihádistami. Pri tej príležitosti zistil, že niektorí z nich chápu väzenie ako miesto, kde si môžu ešte prehĺbiť svoje teologické znalosti, takže tam môže dochádzať k ďalšej radikalizácii.

    „Ako ,klasický‘ príklad štúdia uvádza príbeh mladého Čečena Giviho. Doma v detstve navštevoval hodiny Koránu. O náboženstvo sa však vo väčšej miere začal zaujímať až po tom, ako sa presťahoval do Európy, teda v tomto prípade do Rakúska. Začal tu pravidelne navštevovať mešity, až nakoniec skončil v jednej z tých salafistických medzi radikálmi. Svoj súčasný pobyt vo väzení berie ako príležitosť sa v náboženstve ďalej vzdelávať a prehĺbiť si svoju prax,“ píše denník.

    Predstavitelia moslimských krajín po takmer každom atentáte oznamujú, že islam a radikálny islam nemajú nič spoločné, ale podľa štúdie to nie je pravda, a kým to moslimské krajiny neuznajú, len ťažko sa vraj posunieme ďalej v riešení tohto problému.

    „Radikalizované osoby vidia v teológii ponuku, ktorá ich životu dodá poriadok a zmysel,“ hovorí Aslan. „Intenzívny kontakt s teologickými témami bol pre mnohých opýtaných bodom obratu v ich živote. Obsah, normy a systém hodnôt islamského učenia hrajú pri radikalizácii zásadnú rolu.“

    - Reklama -