Politológ Horský: Fašisti z ĽS NS získavajú našich katolíkov

0
Michal Horský (Autor: Facebook, Konferencie FMK)

V posledných dňoch slovenskou politickou scénou asi najviac rezonovala téma škandálu na ministerstve školstva s prideľovaním 300 miliónov z eurofondov na vedu a výskum. Ako vnímate celú kauzu a aký máte na ňu názor? Hlavnú úlohu v celom škandále zohráva nominant SNS a šéf rezortu školstva Peter Plavčan. Mal by podľa vášho názoru po tomto prešľape odstúpiť zo svojej funkcie? 

Zo správ, ktoré prenikli na verejnosť, že kauza eurofondov bude vážnym predmetom rokovania koaličnej rady, vyplýva, že ďalšie funkčné zotrvanie pána ministra je na tenkom ľade.  

PR pána ministra nikdy nevynikalo nejakým osobitým vkladom pre jeho stranu i vládnu koalíciu. Výsledky školskej reformy sú výrazne skromné a zverejnenie tohto nečitateľného prehmatu týkajúce sa eurofondov mu dáva len malé šance, že koaličná rada sa postaví na jeho stranu a za jeho ďalšie zotrvanie vo funkcii.

V kuloároch zazneli aj hlasy, že v prípade Plavčanovho núteného odchodu by SNS, respektíve predseda strany Andrej Danko požadovali „na oplátku“ hlavu ministra kultúry Marka Maďariča. Myslíte si, že takýto scenár by sa v praxi aj mohol naplniť alebo sú to len zbytočné špekulácie?

Tak predovšetkým ťažko rozlíšiť, či za žiadosťou o jeho (Plavčanovo) odstúpenie je minister z koaličnej strany. Hlavne by však malo byť v záujme predsedu strany SNS, aby tomuto škandálu urobil krátky koniec, lebo preferencie strany sú veľmi krehké a celý tento škandál nerobí zlé meno len samotnému ministrovi, ale padá aj na hlavu predsedu, ktorý sa niekoľkokrát verejne vyjadril, že on vlastne stojí za rozhodnutiami svojich ministrov bezo zvyšku.  

Druhou témou, ktorá v posledných dňoch rezonuje, je súdne pojednávanie s Filipom Rybaničom, ktorý ako zamestnanec banky „nahliadol“ do účtu Roberta Kaliňáka a informácie z neho následne posunul opozičnému poslancovi Jozefovi Rajtárovi (SaS). Liberáli pritom tvrdia, že vyšetrovací spis proti Rybaničovi je protizákonný. Na druhej strane faktom je, že mladý Rajtárov asistent porušil bankové tajomstvo… Ako vnímate tento prípad?

Posuny vo verejnej mienke za posledný rok sú tak výrazne v neprospech ministra Kaliňáka, že nech by tvrdil čokoľvek a jeho vina by bola akokoľvek preukázaná, vždy to skončí v jeho neprospech a už dávno by pre stranu Smer-SD bolo užitočné, keby tohto ministra stiahla z vládnej ekipy.

Keďže tak nečiní, logicky musí strana aj znášať dôsledky.

V médiách sa takisto objavil aj prípad opozičného poslanca Kotlebovej ĽS NS Petra Krupu, ktorého ani krajská polícia, ani špecializovaná jednotka na boj proti extrémizmu z NAKA napokon neobvinili z toho, že na sociálnej sieti zdieľal slogany o “smradľavých Židoch” či “cigánskych asociáloch”. Samotný Krupa sa bráni, že on konto na Facebooku nemá a účet s jeho podobizňou si môže vytvoriť prakticky ktokoľvek, vystupujúc pritom pod jeho menom. Postupovala polícia v tomto smere správne?  

Pán poslanec sa bráni, že hocikto pod jeho menom môže uviesť akýkoľvek antisemitský a neonacistický slogan. Nezamýšľa sa však už nad tým, ako je možné, že takéto slogany a komentáre sa objavujú práve pod jeho menom!

Takíto ľudia do parlamentu nepatria a ak sa aj teraz dostane z tohto škandálu, tak je len otázkou času, keď „spadne“ do ďalšieho.

A trvám na tom, že tým, že ĽS NS sú fašisti, tak ešte získavajú slovenských katolíkov, ktorí spomínajú na „nášho dobrého prezidenta Jozefa Tisa“. Ale s Hitlerom už politické body asi ťažko nahrajú.

Viac o téme holokaustu TU

Keď sme pri ĽS NS, ako vidíte šance Mariana Kotlebu v župných voľbách? Ostane v kresle predsedu Banskobystrického samosprávneho kraja aj po novembrových voľbách?

Momentálne je ešte predčasné tipovať, či tento neonacista opäť zvíťazí v Banskobystrickom kraji. Faktom ale je, že zmena volebného zákona do VÚC na jednokolový systém mu dáva výrazné šance. Obzvlášť pri nízkej volebnej kultúre našich elít, ktoré len ťažko zložia jedného dôstojného protikandidáta.

- Reklama -