Slovensko je na špičke v kyberbezpečnosti

    0
    Ilustračná fotografia (Autor: TASR)

    Cvičenie CyberEx, ktorého organizátorom bol tentoraz španielsky Národný inštitút pre kybernetickú bezpečnosť a Organizácia amerických štátov, malo tento rok rekordnú účasť.

    Zúčastnili sa ho bezpečnostné tímy rôznych štátov, komerčných spoločností a firiem poskytujúcich bezpečnostné služby, ako aj akademickej obce z 24 krajín Európy, Ázie, Severnej a Južnej Ameriky.

    Slovenskú republiku reprezentoval päťčlenný tím zložený zo zástupcov Národného bezpečnostného úradu (NBÚ), NASES a antivírusovej firmy Eset.

    Cieľom cvičenia bolo preveriť schopnosti účastníkov analyzovať kybernetické útoky a reagovať na ne.

    „Výsledky cvičenia dokazujú, že kľúčové štátne organizácie v oblasti kybernetickej bezpečnosti NBÚ a NASES so súkromným sektorom spolupracujú dobre a v rámci svetového porovnania ukazujú trvalo špičkové schopnosti,“ uviedol generálny riaditeľ NASES Norbert Molnár.

    Okrem preukázania výborných schopností Slovákov cvičenie oceňuje aj ako jednu z najlepších foriem, ako sa učiť predchádzať komplikovaným situáciám.

    Cvičenie prebiehalo online a bol naň vyhradený osemhodinový limit. Celkovo sa riešilo 17 úloh, ktoré na seba nadväzovali. Išlo o oblasti analýzy kódu, binárnych súborov, kryptografie, forenzie a iné.

    Úlohy mali rôznu náročnosť a boli ocenené rozličnými bodovými hodnotami. Bez vyriešenia predchádzajúcej úlohy nebolo možné postúpiť k riešeniu ďalších. Slovenský tím bol jedným z troch, ktorým sa podarilo vyriešiť všetkých 17 úloh.

    - Reklama -