Pokračovanie kradnutia na ministerstve školstva. Porušený nebol len zdravý rozum, ale aj zákon, zaťal Beblavý. A poukazuje na nového človeka v kauze eurofondov

    0
    Mroslav Beblavý, nezaradený, 142 x vystúpení v rozprave, 41 x legislatívna iniciaíva, 15 x pozmeňovací návrh (Autor: TASR)

    O niekoľkotýždňovej ostrej kritike ministra školstva Petra Plavčana z akademickej pôdy aj zo strany opozičných poslancov sme písali TU a TU

    Beblavý odkázal na informácie zverejnené v tlači, podľa ktorých člen predstavenstva Výskumného ústavu zváračského (VÚZ) Peter Klamo hodnotil eurofondové projekty na vedu, hoci VÚZ bol partnerom iných projektov v tej istej výzve, ktoré získali 11 miliónov eur. „Toho istého človeka obvinil iný uchádzač, že od neho pýtal úplatok za dobré hodnotenie. Ministerstvo školstva povedalo, že je to všetko v súlade so zákonom. Nie je,“ kontroval Beblavý.

    Poslanec upozornil, že podľa zákona je pri poskytovaní príspevku z európskych štrukturálnych a investičných fondov konflikt záujmov zakázaný. Petra Klama označil za zainteresovanú osobu na strane žiadateľa, „keďže bol a je členom predstavenstva VÚZ, teda partnera projektov“. Poukázal tiež na to, že z rozhodovania podľa neho neboli vylúčené zainteresované osoby na strane žiadateľa alebo prijímateľa.

    „V prípade pána Klama teda nepochybne došlo k porušeniu zákona, keďže nikdy nemal žiadne projekty v tejto výzve hodnotiť ani byť inak zapojený do procesu hodnotenia výzvy, kde mal aj vlastné záujmy,“ tvrdí Beblavý a kladie rečnícku otázku, či porušenie za 11 miliónov eur stačí, keďže Fico je podľa neho väčšinou pri porušení zákona za odvolanie ministra.

    Beblavý pripojil k príspevku s názvom „U Plavčana už pri vedeckých eurofondoch porušili nielen etiku a zdravý rozum, ale aj zákon“ aj post skriptum, v ktorom pripomenul svoju zásluhu. „Tieto ustanovenia sú v legislatíve od roku 2012, keď som ich tam presadil. V roku 2014 pri novom zákone sa, vďakabohu, prebrali. Inak by sa nám mohli smiať do tváre, že zákon nebol porušený',“ uviedol.

    - Reklama -