PRIESKUM Najvyššiemu súdu pod vedením Švecovej dôveruje iba štvrtina verejnosti

    0
    Daniela Švecová, predsedníčka Najvyššieho súdu SR (Autor: SITA)

    “Respondenti viac dôverujú súčasnému Najvyššiemu súdu pod vedením Daniely Švecovej (26,7 percenta) ako predchádzajúcemu Najvyššiemu súdu na čele so Štefanom Harabinom (5,9 percenta),” informoval o výsledkoch prieskumu hovorca súdu Boris Urbančík.

    Švecovej dôverujú podľa prieskumu viac vysokoškolsky vzdelaní ľudia, ženy, respondenti z Trenčianskeho kraja a tiež respondenti, ktorí vcelku dôverujú slovenským súdom a súdnictvu.

    “Najvyššiemu súdu pred piatimi rokmi pod vedením Štefana Harabina dôverovali viac respondenti vo veku nad 65 rokov a respondenti z Banskobystrického kraja,” doplnil Urbančík.

    Viac ako tretina verejnosti (35,5 percenta) si podľa prieskumu myslí, že verejné vyjadrovanie sa sudcu k politickým témam nie je v poriadku a škodí súdnictvu. Naopak, že je to legitímne a v poriadku, si myslí 21,3 percenta respondentov.

    Z prieskum vyplýva aj to, že iba malá časť verejnosti (14,2 percenta) si utvára názor na súdy na základe osobnej skúsenosti. Najvýznamnejším zdrojom informácií, na základe ktorých si verejnosť utvára názory na súdy, sú médiá (49,6 percenta).

    Prieskum, ktorý si objednal NS SR, zrealizovala agentúra Focus v dňoch 13. – 24. júla na vzorke 1025 respondentov metódou osobných rozhovorov anketárov a respondentov.

    Vzorka je reprezentatívna pre slovenskú populáciu vo veku 18 a viac rokov a bola vybraná kvótnym výberom.

    - Reklama -