Takmer polovica Slovákov si nemôže dovoliť ani týždňovú dovolenku mimo domova. Posledný križiak Milan Krajniak z toho viní Ficov sociálny štát

    0
    poslanec Milan Krajniak (Sme Rodina) (Autor: TASR)
    Leto je takmer synonymom pre dovolenky, či už pri mori, alebo na horách a pre mnohých ide o čas cestovať, keď už nie do zahraničia, aspoň preč z mesta. Týždňový oddych mimo domova si však podľa štatistiky Eurostatu nemôže dovoliť priemerne tretina (32,9 %) obyvateľov Európskej únie. 
     
    Najlepšie sa v tomto smere majú Švédi, u ktorých si týždňovú letnú dovolenku nemôže dopriať 8,2 percenta obyvateľov tejto škandinávskej krajiny. Na Slovensku je to však oveľa horšie. Takmer 45 percent Slovákov sa na týždeň mimo domu nepozrelo ani vlani. 
     
    Štatistiku Eurostatu si všimol aj poslanec hnutia Sme rodina Milan Krajniak a na sociálnej sieti pripísal zodpovednosť vláde. 
     
    „Polovica Slovákov si nemôže dovoliť ani týždňovú dovolenku mimo domova. Viete prečo? Lebo ten hospodársky rast sa prerozdeľuje 80 percentami medzi najbohatších a iba zvyšok ide normálnym ľuďom. To je ten Ficov sociálny štát!“ píše Krajniak na svojom facebookovom profile. 
     
    V tomto smere Slovensko očividne zaostáva za priemerom Európskej únie, ale z dát európskej štatistickej agentúry z minulých rokov sa dá vyčítať, že sa situácia zlepšuje. Ešte v roku 2010 si týždňovú dovolenku mimo domova nemohlo finančne dovoliť až 55,7 % Slovákov. V roku 2014 to bolo 48,8 % a údaje z roku 2016 udávajú 44,9 %, takže celkový trend sa postupne zlepšuje. 
     
    Zaujímavé je, že ešte horšie ako Slováci sú na tom v tejto štatistike Taliani. Naopak, dobre sú na tom v Česku. U našich najbližších susedov si sedem dní dovolenky mimo domova nemôže dožičiť len 27,7 % obyvateľov.  
     
     
    - Reklama -