Viac amerických vojakov, viac výzbroje viac lodí. Takto bude vyzerať Litva počas ruského cvičenia pri hraniciach NATO

    0
    Vojenský konvoj (Autor: SITA)

    “Počas cvičenia Zapad tu bude posilnená vojenská prítomnosť, zdvojnásobené stráženie vzdušného priestoru, viac amerických vojakov, výzbroje a lodí,” povedala Grybauskaite vo vysielaní litovského rozhlasu. Spomínané cvičenie usporiada Rusko v septembri spoločne s Bieloruskom v oblastiach pri hraniciach Estónska, Litvy a Lotyšska.

    Prezidenti týchto troch štátov chceli na dnešnom stretnutí s Penceom získať prísľub vyššej podpory pri ochrane vzdušného priestoru či umiestnenia protilietadlových rakiet v Pobaltí. Cieľom štvordňovej cesty amerického viceprezidenta po Európe je totiž uistiť spojencov Washingtonu o záväzku administratívy šéfa Bieleho domu Donalda Trumpa voči ich bezpečnosti.

    “Žiadna hrozba nevystupuje v pobaltských štátoch viac ako agresia zo strany nepredvídateľného suseda z východnej strany,” povedal Pence v Tallinne. “Spojené štáty odmietajú akýkoľvek pokus použiť silu, hrozby, zastrašovanie alebo škodlivý vplyv v Pobaltí alebo voči akémukoľvek z našich spojencov,” dodal, pričom ubezpečil, že Trump “pevne” podporuje záväzok vzájomnej obrany v rámci NATO.

    Grybauskaite vyhlásila, že pobaltské štáty čelia “obrovským a nekonvenčným tlakom” v oblasti kybernetickej bezpečnosti či energetiky, a privítala nové sankcie USA voči Rusku. Podľa jej slov je Pobaltie závislé od dodávok energií z Ruska, čo Moskva využíva ako “nástroje vplyvu, útlaku a manipulácie”.

    - Reklama -