Tento malý Hitler má celu zaručenú! Rozčúlil sa venezuelský prezident na svojho opozičného protivníka

    0
    Venezuelský prezident Nicolás Maduro (Autor: TASR)

    “Tento malý Hitler má celu zaručenú!” povedal Maduro o radikálnom opozičnom vodcovi Freddym Guevarovi, ktorý patrí medzi najvýraznejších organizátorov protestov proti jeho vláde. Prezident chce dosiahnuť aj stíhanie mnohých ďalších členov opozičných strán, ktoré v súčasnosti kontrolujú niekoľko venezuelských federálnych štátov, ako aj národný parlament.

    “Na pravicu už čaká väzenská cela. Všetci zločinci pôjdu do väzenia za zločiny, ktoré spáchali,” pohrozil Maduro v sobotu večer.

    Prívrženci opozície sa medzitým snažili na poslednú chvíľu protestovať v uliciach i napriek prítomnosti stoviek tisíc vojakov a policajtov.

    Voľby do ústavodarného zhromaždenia, ktorého úlohou bude prepracovať venezuelskú ústavu z roku 1999, opozícia bojkotuje, takže všetkých 5500 kandidátov na obsadenie 545 kresiel sú podporovatelia vlády. Úspešnosť hlasovania bude vyjadrená účasťou a opozícia preto vyzýva občanov, aby nešli hlasovať. Socialistická vláda zase nabáda k účasti aj tak, že hrozí štátnym zamestnancom stratou pracovných miest a sociálnych výhod.

    Milióny Venezuelčanov hlasovali v symbolickom referende proti plánom prezidenta Madura na prepracovanie ústavy. Konanie referenda schválil opozíciou ovládaný parlament, ale vláda ho označila za nelegitímne.

    Protivládne protesty vo Venezuele trvajú už štyri mesiace. Doteraz pri nich zahynulo vyše 100 ľudí a tisíce ďalších boli zranené alebo zadržané.

    - Reklama -