Už žiadni rakúski azylanti v Gabčíkove. Dohoda o utečencoch medzi Bratislavou a Viedňou vypršala. Ale ak sa situácia u našich susedov zhorší…

    0
    Utečenci ubytovaní v azylovom dome v Gabčíkove. Ilustračná fotografia (Autor: SITA)

    Memorandum bolo podpísané v júli 2015 na dva roky, prvá skupina ľudí prišla do Gabčíkova v septembri 2015. Slovensko tak prejavilo solidaritu s Rakúskom, ktoré v tom čase malo preplnené kapacity v jeho azylových zariadeniach.

    „Memorandum sa v súčasnosti predlžovať nebude, keďže rakúska strana zvláda migračný tlak v rámci vlastných možností. V prípade, že by došlo k zhoršeniu situácie, Slovensko je pripravené túto možnosť Rakúsku opäť ponúknuť,” povedala Paulenová pre TASR.

    Podľa ministerstva vnútra išlo o veľmi dobrú spoluprácu, ktorú rakúska strana hodnotí pozitívne. “Rakúsko bolo s našou pomocou veľmi spokojné. Túto formu pomoci ocenil v roku 2015 počas návštevy Gabčíkova aj vtedajší generálny tajomník Organizácie Spojených národov Pan Ki-mun. Slovenská republika tento model pomoci a spolupráce odporúča aj ostatným krajinám EÚ,” doplnila Paulenová.

    Slovensko okrem ubytovania zabezpečovalo dočasným rakúskym azylantom aj stravu. Ostatné služby ako zdravotná starostlivosť, výučba pre deti, voľnočasové aktivity, strážna služba či vreckové boli v kompetencii rakúskej strany. Maximálna denná kapacita zariadenia bola 500 miest. „Išlo o žiadateľov o azyl v Rakúsku, ktorí nedostali a ani by nemohli dostať na Slovensku azyl,” vysvetlila Paulenová.

    Minister vnútra Robert Kaliňák a spolková ministerka vnútra Rakúskej republiky Johanna Mikl–Leitner podpísali Memorandum o porozumení 21. júla 2015 vo Viedni.

    - Reklama -