Nastal čas, aby aj tu finančná aj sociálna politika nabrala správny smer, tvrdia odborári a idú bojovať za ďalšie mzdy. Pozrite, pre koho tentokrát

    0
    Ostrý štrajk pred ťahúňom slovenskej ekonomiky, automobilkou Volkswagen Slovakia (Autor: TASR)

    Ešte pred vypuknutím letných prázdnin zažila automobilka Volkswagen ostrý štrajk, v ktorom nové odbory vybojovali zvýšenie miezd pre zamestnancov. Odborári absolvovali aj rozhovory pridružených firiem k automobilke, ako DHL a Autovision. Podľa predsedu odborov Zoroslava Smolinského je ich cieľom, aby všetci, ktorí robia pre VW, mali rovnaké platové podmienky.

    Podľa informácií čas.sk sú aktuálne platy v spoločnosti DHL iba o par desiatok eur nižšie ako tie pôvodné vo VW. V Autovision je rozdiel aj 150 eur,“ upresnil Smolinský. Rokovania by chceli v oboch spoločnostiach ukončiť do konca augusta.

    Odborári však chcú vyjednávať aj v Trnave, konkrétne v spopločnosti PSA Groupe Slovakia. Od konca marca 2018 by sa platy zamestnancov mali v tejto spoločnosti zvýšiť v priemere o 6,3 %. Spoločnosť to deklarovala v kolektívnej zmluve. Podľa Smolinského začnú v septembri rokovať, pretože zmluva je z jeho pohľadu rámcová a nič negarantuje. „Nastal čas, aby aj tu finančná aj sociálna politika nabrala správny smer,“ hovorí Smolinský s tým, že podobná situácia ako vo VW sa môže zopakovať aj tu. 

    - Reklama -