Na kórejskom polostrove to opäť hustne. Z oboch strán vyleteli rakety

    0
    Americký prezident Donald Trump (Autor: TASR)

    Severokórejský komunistický režim vykonal ďalší test medzikontinentálnej balistickej rakety, ktorá počas 45 minút preletela asi tisíc kilometrov. Vodca Kim Čong-un odkázal cez štátnu televíziu do Washingtonu, že ide o varovanie pre Spojené štáty. Prezident USA Donald Trump už na severokórejský test zareagoval. „Spojené štáty podniknú všetky potrebné kroky, aby zabezpečili bezpečnosť americkej vlasti a ochránili našich spojencov v regióne,” zaznelo z úst prezidenta Spojených štátov.

    Spojené štáty a Južná Kórea vykonali svoje vlastné skúšobné odpaly striel, ale administratíva Donalda Trumpa oznámila, že sa prikláňa skôr k diplomatickému riešeniu súčasnej situácie, hoci na stole sú všetky možnosti. Test rakety prišiel deň po tom, ako Senát USA schválil balík sankcií voči Severnej Kórei, Rusku a Iránu.

    Stojí za pozornosť, že ďalší test severokórejskej medzikontinentálnej strely kritizovala aj čínska komunistická vláda, hlavný spojenec KĽDR. „Čína dúfa, že všetky štáty budú konať natoľko rozvážne, aby sa zabránilo ďalšiemu nárastu napätia a udržal sa mier a stabilita v celom regióne,” oznámilo tamojšie ministerstvo zahraničia.

    Japonsko volá po spoločnom postupe OSN voči Severnej Kórei, ale Čína podobné aktivity blokuje. Zatiaľ. Americkí odborníci sa obávajú, že KĽDR bude schopná ohroziť Spojené štáty koncom roka, ak bude vo vývoji nových balistických rakiet pokračovať súčasnou rýchlosťou.

    Celý článok v angličtine nájdete TU.

    - Reklama -