Kotleba po obvinení z extrémizmu: Hitlerov program velebí Fico a polícia sa tým odmieta zaoberať. Politológ hovorí o vyťahovaní tromfov

    0
    Marian Kotleba rozdáva trom rodinám šeky na 1488eur, ktoré vyzbierali v rámci Ľudovej strany Naše Slovensko (Autor: Naseslovensko.net)
    Na úvod poslanec Rastislav Schlosár uviedol, že tlačovka sa týka témy trestného stíhania premiéra Roberta Fica za výroky o Hitlerovi. Podľa Schlosára pri vyšetrovaní tohto prípadu došlo k porušeniu mnohých zásad trestného konania. Slovo si potom vzal predseda ĽS NS Marian Kotleba a otočil vec proti predsedovi vlády. O obvinení z extrémizmu voči lídrovi ĽS NS však nepadlo ani slovo. 
     
    Kotleba pripomenul Ficovo vystúpenie v relácii Sobotné dialógy zo začiatku roka, kde uviedol: „Nuž, aj Hitler mal dobrý ekonomický program a dobre vieme, ako to dopadlo,“ citoval šéf ĽS NS premiérove slová. Práve pre tento výrok podali kotlebovci trestné oznámenie pre podozrenie, že predseda vlády spáchal trestný čin propagácie hnutí smerujúcich k potlačeniu základných práv a slobôd. Toto trestné oznámenie však vyšetrovateľ Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) zamietol. 
     
    To, že bolo trestné oznámenie proti premiérovi zamietnuté, by nebolo podľa Kotlebu nič zvláštne ani ojedinelé, ale zaujímavé sú vraj dôvody, pre ktoré NAKA oznámenie zamietla. Ako dôkaz pri zamietnutí bol totiž podľa lídra strany použitý článok v „bulvárnom Denníku N a tiež vlastný úsudok o tom, že Robert Fico ako premiér a predstaviteľ vládnej strany nie je a nemôže byť osobou s extrémistickým zmýšľaním“. 

    Kotleba zaútočil na Fica 

    Obvinenia z extrémizmu neuspeli aj preto, že Fico podľa NAKA v minulosti nemal žiadne takéto výroky a spomínaná veta bola podľa vyšetrovateľa v kontexte diskusie. Kotleba však na tlačovke novinárom prečítal úryvky z iných vystúpení, v ktorých Fico hovorí o Rómoch nie práve v pozitívnom zmysle. 
     
    „Máme však masu Rómov, ktorá nechce nič, len ležať v posteli sociálnych dávok a rodinných prídavkov. Títo ľudia zistili, že pre rodinné prídavky je výhodné mať deti, ak to necháme ako doteraz, garantujem, že o 10 rokov tu máme milión Rómov, ľudí bez vzdelania so zlým zdravotným stavom. Ľudí bez perspektívy odkázaných len na sociálne dávky od štátu. Bude to neriešiteľný problém,“ citoval Kotleba Ficove výroky z mája 2001 pre denník Nový deň. 
     
    Spomínaným výrokom premiéra sa však protiútok Kotlebu iba začal. „Viem, že Rómovia, ktorí tvoria absolútnu väčšinu zlodejov na poliach, v lesoch sú v zlej sociálnej situácii, ale tú treba riešiť inak než ignorovaním ich zločinnosti,“ pripomenul Kotleba ďalší z Ficových výrokov pre médiá z roku 2001. 
     
    „Nezamestnanosť, tá je u nás sfarbená veľkým počtom rómskych spoluobčanov,“ pokračoval v citovaní Ficových výrokov predseda ĽS NS.
     
    Zdanlivo nekonečný výpočet výrokov Roberta Fica, ktoré boli podľa kotlebovcov extrémistické, uzavrelo krátke video. „Aby robenie detí nebolo spôsobom obživy rómskych rodín a po ďalšie, aby si aj títo ľudia uvedomili, že sa na nich vzťahujú práva a povinnosti rovnako ako na kohokoľvek iného, ale takto sa musíme baviť aj v zahraničí. Nemôžeme prísť do Nemecka, kde videli cigáňa len v červenej sukni tancovať, pretože tam žiadnych Rómov v podstate nemajú a nemôžeme sa tváriť, že tým Rómom ubližujeme. Treba im to natvrdo povedať, robia deti preto, lebo chcú peniaze. Ak nezastavíme populačný rast, tak tu máme problém a týchto milión Rómov sa pohne a pôjde k vám do Nemecka. Vtedy sa naplašia,“ uviedol Fico na zázname, ktorý Kotleba pripomenul na tlačovke. 

    Rozdiel v prístupe

    Kotleba po videu uviedol, že jeho strana chce iba poukázať na jednu vec. „Chceme zdôrazniť obrovský rozdiel v prístupe polície voči nám ako opozičným politikom a v tomto prípade voči premiérovi,“ vysvetlil Kotleba. V tomto smere líder ĽS NS pripomenul, že kým premiéra ani len nepredvolali na výsluch, ich poslanca Stanislava Mizíka prišli zobrať vyšetrovatelia priamo na zasadanie parlamentného výboru a prehľadali mu kanceláriu. 
     
    „Kým pán premiér tu velebí Hitlerov program a polícia sa tým odmieta zaoberať, tak náš poslanec Milan Mazurek, ktorý povedal omnoho jemnejšie výroky, je aj dnes za tieto výroky trestne stíhaný. To, čo sme hovorili pri zriadení tej politickej polície, sa dnes naplno ukazuje. Selektívny prístup a polícia zneužívaná na zastrašovanie opozičných politikov,“ vyhlásil Kotleba s tým, že na niečo také podľa neho treba upozorniť. 
     
    Politológ Miroslav Kusý pre Parlamentné Listy uviedol, že v prípade premiérovho výroku podľa neho nešlo o celkové hodnotenie Hitlera a preto bolo zamietnutie žaloby podanej Ľudovou stranou NS podľa neho oprávnené, aj keď dodal, že to nevie zhodnotiť z právneho hľadiska.  
     
    Podľa Kusého ide o obrannú reakciu na obvinenia, ktorým Kotleba sám čelí. „Keď sa bráni premiérom, tak vyťahuje do hry ten najväčší tromf. Myslím si, že to je jeho prirodzená stratégia,“ zhodnotil politológ. Kotleba vraj poukázal schválne na toho najmocnejšieho muža vo vláde, aby ukázal, že je tu niekto, kto nie je stíhaný za rovnako pochybné výroky ako jeho poslanci. „Má právo sa takýmto spôsobom brániť,“ povedal Kusý pre PL. 
     
    Protiútok mierený na predsedu vlády Roberta Fica ukončil krátky brífing Mariana Kotlebu a prišli otázky novinárov na obvinenie z extrémizmu. Líder Ľudovej strany NS uviedol, že sa o veci dozvedel z médií. Kotleba odmietol potvrdiť, že obvinenie sa týka šekov pre rodiny v hodnote 1 488 eur s tým, že nevie, čo je predmetom obvinenia.  
     
    Ani po opakovanej otázke novinári z Kotlebu nevytiahli, čo podľa neho symbolizujú čísla 14 88, ktoré sú spájané s nacistickými reáliami. Číslo 14 poukazuje na rovnaký počet slov vo vete amerického ultrapravicového extrémistu a rasistu Davida Lanea, ktorá v preklade znie: „Musíme zabezpečiť existenciu našich ľudí a budúcnosť bielych detí“ (We must secure the existence of our people and a future for white children). Dve osmičky nasledujúce za sebou symbolizujú zase písemná HH, ktoré odkazujú na nacistický pozdrav Heil Hitler a sú dodnes používané neonacistami rovnako ako číslovka štrnásť. 
     
    Kotleba prisľúbil, že akonáhle bude mať k obvineniu z extrémizmu viac informácií, bude reagovať. 
     
    - Reklama -