Zbytočné míňanie peňazí. Armáda by mohla ušetriť desiatky miliónov dolárov len na uniformách, ukazuje správa

    0
    Kábul po teroristickom útoku, ilustračné foto (Autor: TASR)

    Správa, ku ktorej sa dostal americký portál USA Today, ukazuje, že armáda Spojených štátov nakupuje pre vojakov v Afganistane už desať rokov uniformy s maskovaním určeným do lesného prostredia. Na tom by nebolo nič zlé, keby lesy nepokrývali len zhruba dve percentá afganského územia.  

    Len na uniformách sa podľa správy premrhalo takmer 28 miliónov dolárov. Špeciálny inšpektor amerického ministerstva obrany zodpovedný za rekonštrukciu Afganistanu vo svojej správe uvádza, že špeciálne šitie a licencovaná kamufláž uniformy pre afganskú armádu predražili, keď bola k dispozícii voľne dostupná kamufláž, za ktorú nebolo potrebné platiť licenčné poplatky.

    Takéto míňanie peňazí daňových poplatníkov sa podľa ministra Jamesa Mattisa už v budúcnosti opakovať nebude. Výhrady šéfa rezortu obrany voči práci Pentagónu, teda veleniu armády USA, sú pomerne netradičné, keďže vojsko väčšinou takéto správy špeciálneho inšpektora Johna Sopka zamieta pod koberec.

    Okrem uniforiem s nesprávnou kamuflážou sa milióny dolárov premrhali podľa Sopkovej správy aj na výstavbu čerpacej stanice pre amerických vojakov v Afganistane. Sopkov úrad vypočítal, že Pentagón by mohol ušetriť v Afganistane až 71 miliónov dolárov v nasledujúcich desiatich rokoch len tým, že by prešiel na inú kamufláž uniforiem. Na nákup jedného milióna tridsaťtisíc uniforiem s maskovaním do lesného prostredia minulo velenie americkej armády dosiaľ 93 miliónov dolárov.

    Celý text v angličtine nájdete TU.

     

    - Reklama -