Zvláštne dohody a la NDS. Sulíkovcom sa nepáčia čachre s pozemkami. V pozadí má stáť človek z kauzy Bonaparte

    0
    Diaľnica D4 na mape (Autor: NDS)

    Tak Anna Zemanová, ako aj jej stranícky kolega Miroslav Ivan tvrdia, že štát účelovo zmenil opatrenia na ochranu prírody pri stavbe diaľnice D4, pričom vo finále by mohla z celej transakcie profitovať firma, respektíve človek známy z vlaňajšej kauzy Bonaparte.

    Už v roku 2014 bol vládou schválený plán kompenzačných opatrení na vytvorenie plôch, kde sa môžu presídliť vzácne a ohrozené druhy vtákov.

    „Ich domovy totiž naruší výstavba diaľnice D4. Tá má viesť v okolí Bratislavy od Jaroviec k Ivanke. Pôvodne sa mali pozemky rozkladať na 82,6 hektára a štát na ne plánoval vynaložiť takmer 9,7 milióna eur. V apríli o tri roky však došlo k zmene. Zrazu bolo treba 186 hektárov takmer za 11 miliónov eur,“ píše vo svojom článku portál Plus 7 dní.

    V poriadne komplikovanej spleti mien a vlastníckych štruktúr stoja za zmienku firma ROT z Rusoviec, eseročka Relax Pro a tiež akciovka CHRAUS.

    Práve posledná menovaná akciovka je v súčasnosti v likvidácii a má ako predsedu dozornej rady istého Andreja Medeho.

    „Mede je mediálne známy ako prednosta krajského stavebného úradu, ktorý v roku 2011 odklepol povolenia pre komplex Bonaparte. Ten stavala firma Ladislava Bašternáka a mala problémy s kolaudačným rozhodnutím. Konanie jej predtým zastavil stavebný úrad nižšej inštancie, pretože pri výstavbe sa nepostupovalo podľa stavebného povolenia a projektovej dokumentácie,“ vysvetľuje sa ďalej v článku.  

    Popri Andrejovi Medem hrá dôležitú rolu aj jeho brat Václav, ktorý mal mať silnú pozíciu vo vedení bratislavskej samosprávy a nadštandardné vzťahy mal mať aj s predstaviteľmi vládneho Smeru.

    Na začiatku spomenutá dvojica liberálov Zemanová – Ivan považuje za zvláštne, že „kompenzačné opatrenia pre narušenie prostredia, ktoré vzniklo pri hlavnom meste, sa budú robiť v obciach v okrese Dunajská Streda, a dokonca Komárno, desiatky kilometrov od miest, kde D4 naruší životné prostredie“.

    - Reklama -