Sulík: Šialenstvo! V Európe pokračuje organizovaný dovoz migrantov. Stačí povedať azyl. Je to neschopnosť a pokrytectvo európskych lídrov

    0
    Predseda strany Sloboda a solidarita Richard Sulík (Autor: TASR)

    Predseda Slobody a Solidarity Richard Sulík píše vo svojom pravidelnom komentári pre Hospodárske noviny o súčasnej situácii s migrantmi, ktorí si po západnom Balkáne, Grécku a Turecku tento rok obľúbili Taliansko.

    Celý proces podľa neho prebieha tak, že sa migranti nalodia na gumený čln bez dostatku paliva a vydajú sa na sever. „Ledva opustia 12-míľovú zónu, očakávajú ich skutoční prevádzači ľudí, pardon, záchranári. Lode organizácií ako Sea-Eyealebo Jugend rettethliadkujú pred pobrežím bývalej Líbye a zachraňujúmigrantov tak, že ich naložia a zavolajú do záchranného koordinačného centra v Ríme, aby poslali riadnu loď. Tá ich zoberie do bezpečného prístavu v Taliansku,“ píše Sulík s tým, že z 500-kilometrovej trasy prejdú migranti kúsok na člne a potom sa plavia už len bezpečnou cestou.

    „Keď vstúpia na európsku pevninu, zhruba dve tretiny z nich záhadným spôsobom stratili doklady. To však neprekáža, stačí povedať azyla cesta pokračuje na sever,“ dodáva predseda liberálov a zdôrazňuje, že za tento rok sa utopilo už dvetisíc utečencov.

    Podľa Sulíka je na vine záchranná politika. Keby fungovala tak, že by ich loď, ktorá migrantov naloží, odviezla tam, kde sa nalodili, nikto by sa na takúto nebezpečnú a drahú cestu nevydal. Podobne sa to stalo, keď sem prestali prúdiť utečenci zo Sýrie potom, čo sa uzavreli macedónsko-grécke hranice.

    Hoci sa krajiny zaviazali poskytovať azyl v Ženevskej konvencii z roku 1951, Sulík spomína tri výhrady. „Právo na azyl v nej opísané je pre individuálne prípady a nikdy nebolo myslené ako podpora masovej migrácie, to po prvé. Po druhé, európski lídri nemali problémy porušiť množstvo existujúcich zmlúv a pravidiel, počnúc článkom 125 Európskej zmluvy pri záchraneGrécka až po Dublinský dohovor. Iba pri Ženevskej konvencii sa všetci tvária, že je vytesaná do kameňa. Po tretie, drvivá väčšina z prichádzajúcich migrantov aj tak azyl nedostane, no namiesto návratu väčšina z nich prejde do ilegality,“ pokračuje europoslanec.

    Nekonanie v tejto veci tak znamená, že v Európe pokračuje organizovaný dovoz migrantov, pričom tento rok ich je už vyše stotisíc. „Kvôli neschopnosti a pokrytectvu európskych lídrov. Namiesto toho, aby rázne toto šialenstvo ukončili, tlačia krajiny tohto slávneho jadra na prerozdelenie migrantov po Európe,“ uzatvára Richard Sulík.

     

    - Reklama -