Významná nemecká spoločnosť dočasne pozastavuje dodávky pre štátne firmy v Rusku. Pozrite sa, prečo

    0
    Ilustračné foto: Mapa (Autor: ReproFoto: youtube)

    Nemecká firma totiž z dôveryhodných zdrojov získala informácie, že všetky štyri plynové turbíny, ktoré začiatkom leta na základe zmluvy dodala pre elektráreň v juhoruskej Tamani, boli prevezené na Krymský polostrov. Podľa Siemensu ide o porušenie zmluvy, ktorú uzavrel s ruskou spoločnosťou Interautomatika, a je to aj v rozpore s medzinárodnými sankciami uvalenými na Moskvu za jej politiku voči Ukrajine.

    EÚ povoľuje export zariadení pre elektrárne do Ruska, ale nie na Krymský polostrov, ktorý Rusko anektovalo v roku 2014, vysvetlila DPA.

    Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov podľa agentúry DPA vyhlásil, že inkriminované turbíny dodávané do Krymu boli vyrobené v Rusku. Podľa agentúry RIA Novosti boli tieto zariadenia vyrobené v spoločnom podniku, ktorý založil Siemens s ruskou firmou pôsobiacou v Leningradskej oblasti.

    Ruská štátna spoločnosť Rostec, ktorej dcérska spoločnosť je údajne zapojené do dodávky turbín, pre ruské štátne médiá vyhlásila, že turbíny pre Krym boli zakúpené na trhu tretej krajiny.

    Spoločnosť Siemens uzavrela s Ruskom zmluvy o dodávkach komponentov pre elektrárne v roku 2015 – ešte pred uvalením sankcií EÚ. Podľa Siemensu sa v zmluvách výslovne uvádza, že nesmú byť prevezené na Krym.

    Člen výboru ruskej Štátnej dumy pre energetiku, bývalý prvý námestník predsedu krymskej vlády Michail Šeremet označil dnes situáciu s turbínami firmy Siemens za “vydieranie” a “nátlak na Rusko”. Vyjadril tiež presvedčenie, že “celý škandál je prehnaný”.

    - Reklama -