Ako by vyzeralo Slovensko, ak by si Sulík presadil svoje? Stalo by sa toto, varujú ekonómovia

    0
    Richard Sulík (Autor: TASR)

    Nie je to tak dávno, čo sa Inštitút ekonomických a spoločenských analýz (INESS) pozrel na zúbok ekonomickým návrhom predsedu Ľudovej strany Naše Slovensko Mariana Kotlebu. Aktuálny banskobystrický župan v nej neobstál dobre. Podľa ekonómov by jeho program viedol k úniku ďalších schopných ľudí z krajiny. Viac sme o tom písali TU.

    INESS sa teraz pozrel na ekonomickú víziu lídra liberálov Richarda Sulíka. Podľa portálu Topky.sk by Sulík ako premiér zruinoval Slovensko. Z dielne SaS pochádza odvodový bonus (OB), ktorý by mal podľa liberálov priniesť ľuďom do peňaženiek 2 miliardy eur. Ekonómovia tvrdia, že by ním spôsobil miliardovú sekeru v štátnom rozpočte.

    „Systém odvodového bonusu je navrhnutý tak, aby poskytoval základný príjem všetkým obyvateľom. Ako celok však musí zafinancovať existujúce výdavky v zdravotníctve, záväzky v dôchodkovom systéme či efektívne zníženia vybraných daní vyplývajúce z tejto zmeny (zrážková daň, asignácia dane),“ ponúkajú detaily analýzy ekonómovia. Rovnako však tvrdia, že OB by mohol byť dobrý pre niektorých zamestnancov a živnostníkov.

    OB je rozpočtovo neutrálny, nepochybujem

    Na výsledky INESS reagoval aj samotný Sulík, podľa ktorého je OB rozpočtovo neutrálny. „Okrem zdravotníctva je dopad odvodového bonusu podľa našich prepočtov 12 miliónov eur v pluse, podľa prepočtov Inessu 250 miliónov v mínuse, čo je zanedbateľných 0,3 % HDP. Zároveň si však ľudia polepšia o cca 2 miliardy eur,“ tvrdí Sulík aj naďalej.

    Europoslanec jedným dychom dodáva, že ani inštitút, ani liberáli nezapočítali niektoré pozitívne vplyvy, ako napríklad, že Sociálna poisťovňa eviduje 43-tisíc ľudí s nezisteným príjmom, čo neznamená, že ich príjem je nula, avšak oni pre istotu rátali s nulovými príjmami, či to, že niektoré matky sú na materskej s dvomi deťmi, no liberáli počítali ku každému dieťaťu jednu matku.

    Celé Sulíkovo vysvetlenie si môžete prečítať TU.

    - Reklama -