To zas bude… Izrael obmedzil vstup moslimov na Chrámovú horu

    0
    Chrámová hora - Múr nárekov a Skalný dóm (Autor: Peter Števkov)

    Policajný hovorca Micky Rosenfeld uviedol, že do jeruzalemského Starého mesta, kde sa Chrámová hora nachádza, i jeho okolia vysielajú posily. “Jednotky polície a pohraničnej polície sa mobilizovali vo všetkých oblastiach a štvrtiach,” citovala hovorcu agentúra AP.

    Sprísnenie bezpečnostných opatrení prišlo niekoľko hodín po tom, ako izraelský bezpečnostný kabinet na nočnom zasadnutí podľa médií rozhodol, že nezruší tohtotýždňové rozhodnutie polície o inštalovaní detektorov kovov pri vstupe na miesto posvätné pre moslimov i židov.

    Toto rozhodnutie bolo dôsledkom útoku palestínskych ozbrojencov, ktorí tam minulý piatok zabili dvoch izraelských policajtov. Moslimskí lídri však tvrdia, že detektory kovov sú súčasťou údajnej snahy Izraela o zvýšenie kontroly nad Chrámovou horou. Izrael to popiera s tým, že ide o bežné bezpečnostné zariadenia.

    Moslimskí lídri vyzvali veriacich, aby sa modlili na uliciach okolo tamojšej svätyne a nepodrobovali sa kontrolám. Počas týždňa sa na takýchto modlitbách, najmä večer, v uliciach zúčastňovalo čoraz viac Palestínčanov. Následne dochádzalo k zrážkam medzi menším počtom palestínskych protestujúcich a políciou.

    Vo štvrtok večer policajti použili gumové projektily, slzotvorný plyn a omračujúce granáty na rozohnanie protestujúcich, ktorí na nich hádzali kamene a fľaše.

    Zdravotníci Červeného polmesiaca oznámili, že gumové projektily zranili 37 ľudí, troch z nich vážne.

    - Reklama -