Európska únia prijala asociačnú dohodu s Ukrajinou, ktorá prispela k vypuknutiu Majdanu

    0
    Centrum protivládnych protestov v Kyjeve z 20. februára 2014 (Autor: TASR)

    Polemika ohľadom asociačnej dohody prispela k vypuknutiu politickej krízy na Ukrajine v roku 2014, keď viedla k zvrhnutiu vtedajšieho prezidenta Viktora Janukovyča, ktorý chcel túto dohodu odložiť na neurčito v prospech užších vzťahov s Ruskom.

    Jej ratifikácia bola opäť pozdržaná vlani, keď ju holandskí voliči odmietli v nezáväznom referende. Holandský parlament ju prijal až po tom, ako dostal písomné uistenie, že dohoda nebude znamenať spustenie prístupového procesu Ukrajiny s EÚ.

    Niektoré aspekty asociačnej dohody už boli prechodne aplikované, avšak dnešná ratifikácia dokumentu umožňuje širšiu spoluprácu EÚ a Kyjeva v oblastiach ako zahraničná a bezpečnostná politika, spravodlivosť či verejné financovanie.

    Ukrajinský prezident Petro Porošenko, predseda Európskej rady Donald Tusk a predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker sa stretnú na samite EÚ-Ukrajina, ktorý sa bude konať v stredu a vo štvrtok v Kyjeve.

    Lídri sa sústredia na “spôsoby maximalizácie výhod a potenciálu Asociačnej dohody medzi Ukrajinou a EÚ,” uviedla Európska rada vo vyhlásení. Dohodu prijalo všetkých 28 členských štátov Únie, potvrdila Rada Európskej únie.

    - Reklama -