Chcete si privyrobiť? Hlavne nie oficiálne, odkazuje Sulík

    0
    Richard Sulík (Autor: TASR)

    Vo svojom najnovšom blogu na hnonline si túto tému zobral na mušku predseda liberálov z SaS Richard Sulík. „Predstavte si, že ste sociálny prípad, poberáte sociálne dávky a chcete si niečo privyrobiť, povedzme zametaním. Nech vám ani nenapadne to robiť oficiálne a ak predsa len áno, štát vám to pekne zráta. Konkrétne vám zníži sociálne dávky o 75 percent toho, čo si privyrobíte,“ píše. To prakticky znamená, že pokiaľ si tento človek zametaním privyrobí napríklad 100 eur, o 75 eur mu štát zníži sociálnu podporu a pridá ešte aj sociálne odvody.

    Podľa Sulíka je dnes situácia taká, že človek by musel byť asi padnutý na hlavu, keby si išiel privyrábať a snažil sa vlastnými silami dostať z nelichotivej situácie. Štát totiž podľa jeho slov vystaval pekne obrovskú bariéru, aby držal ľudí v chudobe.

    Riešenie existuje

    Vyriešiť túto nelichotivú situáciu by však mohol odvodový bonus, objasňuje Sulík. „Každému občanovi najprv prizná životné minimum a ak niekto začne robiť, tak mu ho nezoberie ani nezníži o 75 percent, ale len o 10 percent. Odborne povedané, marginálne zdanenie (zdanenie posledného zarobeného eura) klesne z vyše 80 percent asi na polovicu. To je dosť málo na to, aby ste boli motivovaní si začať privyrábať a takto sa dostať do pracovného procesu.“ Okrem toho má však tento nástroj podľa predsedu saskárov aj iné výhody. Mimo iného výrazne zjednodušuje sociálny systém, výrazne znižuje odvody a podporuje matky.

    Pochybnosti o odvodovom bonuse však vyvolali obavy o to, či nevznikne príliš veľký výpadok vo verejných financiách. Zaktualizované výpočty podľa Sulíkových slov ale ukazujú, že odvodový bonus je rozpočtovo neutrálny. „A ak nie je, tak bude. Jednoducho sa upravia sadzby alebo sa pripustí mierny deficit. Lebo tým, že výrazne zvýši motiváciu ľudí pracovať, bude menej nezamestnaných. Nie tých kvalifikovaných, tí už prakticky všetci zamestnaní sú, ale tých nekvalifikovaných, ktorých náš dnešný sociálny systém drží v pasci chudoby,“ vysvetlil. Záverom Sulík prisľúbil, že SaS ako súčasť vlády uvedie odvodový bonus do praxe.

    - Reklama -